Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Våld i hemmet riskerar att öka

Våld mot kvinnor och barn i hemmet riskerar att öka under coronakrisen. Vi är många som jobbar hemma och en del elever studerar på distans när skolan är stängd för att inte bli smittade eller smitta andra.

Det är en ny vardag. Det kan bli trångt om kvadratmetrarna på hemmaplan och irritation och frustration kan uppstå. En del tar till våld.

I detta läge är det extra viktigt att uppmärksamma om något barn mår dåligt, blir utsatt för våld eller bevittnar våld i hemmet

Psykiskt och fysiskt våld får inte förekomma. Men vi vet att var fjärde kvinna har utsatts för våld av en närstående och omkring 13 kvinnor mördas varje år. Varje kvinna som blir misshandlad, hotad och förnedrad är en för mycket. Varje barn som lever i rädsla för att pappa ska slå mamma är ett barn för mycket.

Vi måste hjälpas åt.

Det är viktigt att vi slår larm om vi hör att grannen blir slagen eller om vi misstänker att något inte står rätt till. För många barn kan skolan vara en fristad om det är jobbigt hemma. I detta läge är det extra viktigt att uppmärksamma om något barn mår dåligt, blir utsatt för våld eller bevittnar våld i hemmet.  

Regeringen tillförde under förra året 130 miljoner kronor för att stötta och hjälpa människor som blir utsatta för misshandel, hot och förtryck.

Här är några av regeringens satsningar på området:

Åtgärder som ska motverka våld i nära relationer, förstärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck samt förstärkt satsning på kvinno- och tjejjourer. Här ingår även åtgärder för att skydda barnen.

Låt oss tillsammans stå upp mot våld, förtryck och slag. Det är en fråga för hela samhället. Socialdemokratin är en frihetsrörelse – och vi kommer att göra allt vi kan för att bekämpa våldet.

Maria Strömkvist (S)

Riksdagsledamot från Ludvika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips