Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Välfärden räcker inte till åt alla

Annons

Jag tyckte virusdebatten blev uppskruvad över alla gränser i början. Men jag blev snart övertygad om att det som utvecklats till pandemi var ett hot mot många delar av samhällen och människor runt om i världen. Samtidigt kände jag att denna kris eller vad vi än kallar tillståndet, visar klassamhället och välfärdspolitiken i all sin erbarmliga tydlighet.

Det upprörde mig och då tog jag pennan.

Det som ingen sagt förut hörde jag plötsligt en dag. Att fattigpensionärer och alla äldre, som inte vill äta hemtjänstens matlådor - blir undernärda - och att de just därför är en av de största riskgrupperna i dagens virussamhälle.

Och att alla hemlösa och svältnära familjer, både från Sverige någonstans, och de som kommer från ingenstans och överalltifrån - hör också till samma kategori av utanförskap.

När nu krisen slår ett yxhugg över arbetsmarknaden, över utbud och efterfrågan, står många utan någon trygghet

Och vi andra, här äter vi oxfilé nån gång då och då, kräftor och ostar och dricker det ena årgångsvinet efter det andra. Framför allt bland 40-talisterna har vi fått en välmående medelklass, med pensionärer med ATP, aktier och pensionsförsäkringar som lever gott. Många av oss 30-talister hör också till denna priviligierade årgång. Inget fel i det men politikerna har missat många, alldeles för många pensionärer, alla dom som saknar röster i debatten.

Samhället har under många decennier fått ungdomar och arbetslösa, nyinflyttade och innovatörer, att starta egna företag. Det är hedervärt och positivt. När nu krisen slår ett yxhugg över arbetsmarknaden, det blir slut på utbud och efterfrågan, står många av dessa utan någon trygghet i ett helt annat landskap än det som de började i.

Jag hoppas verkligen jag har fel, men jag uppfattar att det som utlovas som stöd och bidrag, kommer mest de etablerade och större kapitalstarka företagen till del. Jag misstänker också att bidrag och stöd lockar mindre seriösa aktörer att sko sig på skattekollektivets bekostnad. Välfärden räcker inte till åt alla.

Alf Hjertström

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips