Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Välj rätt på alla hjärtans dag

Annons

Rosor och choklad tillhör skaran av världens mest populära presenter, inte minst till stundande alla hjärtans dag. För att handeln ska klara av den stora efterfrågan på rosor importeras runt 80 miljoner rosor varje år från länder med utbredd fattigdom så som Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia. Bara i Sverige köper vi över fyra milj rosor under Alla Hjärtans Dag.

Men hur har de som producerat dessa rosor eller plockat dessa chokladbönor det egentligen ställt?

Många gånger är svaret ganska mörkt. Ofta handlar det om svåra arbetsförhållanden i länder med djup fattigdom där mänskliga rättigheter inte respekteras.

När du visar omtanke för någon under Alla Hjärtans Dag, välj en schysst ros eller en schysst choklad som värnar om människan bakom produkten.

Men det finns ett enkelt sätt att bidra till förändring. Som konsument kan du göra ett aktivt och enkelt val i butiken!

Att köpa Fairtrade-märkta rosor handlar om att verka för en blomindustri med schyssta villkor. Barn ska gå i skolan och inte tvingas arbeta. Odlarna ska ha en lön som går att leva på. Blomproduktion ska ske så hälso-och miljövänligt som bara möjligt. Organisationsfrihet ska vara en självklarhet på̊ alla Fairtrade-certifierade blomplantager. Mänskliga rättigheter ska respekteras.

Så när du visar omtanke för någon under Alla Hjärtans Dag, välj en schysst ros eller en schysst choklad som värnar om människan bakom produkten.

Agneta Hallberg och Bogöran Hansson, Fairtradeambassadörer i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons