Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vänsterpartiet - måla inte fan på väggen!

"Vi är barn av vår tid, en text skriven av nationalteatern 1978. Gården är stängd för längesen-snuten jagar tonåringen". Det var en otroligt intressant reflektion som några vänsterpartister gör i sin debattartikel i DD den 20 februari.

Påståendet att barnens situation i Falun skulle vara katastrof är något jag starkt invänder mig emot. Vänsterpartiet - ni ska inte måla fan på väggen!

Hade läget varit så allvarligt så hade jag bett statens om tvångsingripande. Men läget är betydligt ljusare än så och många unga har stark framtidstro som är en ledstjärna som ska guida våra barn och unga till en trygg framtid något vi alla ska bidra till. Att lyfta saker i dagsljuset är aldrig fel, men inte att illvilligt ge braskande rubriker som får en att häpna.

Jag har förkärlek till äkta engagemang och hyser stor respekt för de som visar lösningar på hur det ska bli bättre. Att enbart måla braskande rubriker med stora penseldrag och tala om att barn och unga befinner sig i ett katastrofläge är en beskrivning jag definitivt tar avstånd ifrån.

Mycket har hänt och en mängd politiskt medvetna beslut lett till etablerad syn på barnen som självständiga individer med egna rättigheter. Barn generellt sätt har det bra men även de som behöver stöd och hjälp finns också.

Vi kristdemokrater jobbar för barn och ungas bästa tillsammans med allianskollegorna. Vi har nyligen beviljat ett projektmedel till några föreningar för att barn ska testa olika aktiviteter i syftet att inkludera de unga.

Vi har tillsammans med alliansen startat "Tillsammans för varje barn" ett viktigt forum i förebyggande syfte för att nå barn med särskilda behov. Vi har omorganiserat kommunens förvaltningar för att komma tillrätta med problem som barnen befinner sig i. I förebyggande syfte.

Detta är ett axplock av de allra senaste satsningarna som vi gör och som är välkända och till barnens bästa. Och vi har stärkt samarbetet med regionen.

Vi på Kultur- och fritidsförvaltningen har sett ett behov av att fånga upp barn som inte går på aktiviteter. Vi har utifrån de ungas behov och önskemål skapat anpassade aktiviteter med flexibilitet och mobilitet som unga efterfrågar.

Vi har skolhälsovården som finns för barn som behöver hjälp. Och tack vare oss så har vi stärkt skolhälsovården med fler kuratorer med avsikt att i tid se barnens behov.

Men självklart så växer behovet i takt med det som händer i samhället. Barn kan ofrivilligt hamna i olika situationer som mobbning, stress, och leva i svåra familjeförhållanden. Även andra situationer som helt vanliga tonårsproblem kan innebära svackor för en del. Därför ska vi stärka familjerådgivningen. Vi ska fånga upp barnen i nödsituationer, vi ska skapa mötesplatser, och jobba med stadens planering för att öka tryggheten.

Tiderna förändras och behoven ska anpassas. Vi kristdemokrater har också engagerat oss i stadens stadsplanering just för att skapa trygghet. Vi vet också att digitaliseringen är på frammarsch och har betydelse för utvecklingen för en meningsfull sysselsättning. Vi kan inte göra saker på samma sätt som för 20 år sedan. Och detta är även Vänsterpartiet medvetna om.

Alltså! Råd och stöd i tid ger resultat, men också att medarbetare i alla verksamheter får ta del av relevanta kompetenshöjande insatser för att upptäcka barnen och sätta deras behov i centrum.

Barn är en färskvara och det vet vi alla.

Nej vänsterpartiet! Måla inte fan på vägen! Gården är inte stängd och kommunens barn mår bättre än det ni ger sken av. I annat fall så hade jag larmat staten om tvångsförvaltning av kommunen och dess politiker där ni ingår. Vi tar ansvar, gör ni?

Katarina Gustavsson

Gruppledare för KD Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips