Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var är visionerna?

Politiker och media och vi alla måste tala allvar om vad som ska göras mot klimatkrisen och allt det den orsakar.

Arbetslösheten ökar explosionsartat när det blir störningar i den globala handeln. Regeringen satsar enorma summor på att hjälpa företag att överleva, men alla fattiga människor behöver också hjälp. För att det ska gå snabbt och bli effektivt har Riksbanken anlitat en internationell konsult, nämligen fondförvaltningsföretaget Blackrock med huvudkontor i New York. Detta företag är involverat i börser världen över. Hur kan någon tro att deras stödprogram är det bästa för Sverige? Blackrock hör till toppägarna i samtliga av världens största klimatförstörande bolag och har alltid röstat mot förslag om klimatansvar.

Är det inte just nu rätt tid att fokusera på att göra allt för att människor, djur och natur ska överleva, inte bara marknaden?

Är det inte just nu rätt tid att fokusera på att göra allt för att människor, djur och natur ska överleva, inte bara marknaden? Det går inte att fortsätta undvika den frågan. Och det kan inte vara rätt lösning att fortsätta som tidigare. Vi upplever ju just nu hur naturen reagerar när vi i rika länder lever som om vi hade fyra jordklot att skövla.

Det är bråttom att återuppbygga de viktiga samhällsfunktioner som vi sålt ut, ty vi kan vara säkra på att det kommer nya pandemier

Nu vill vi höra nyheter om snabba åtgärder för hur vi ska arbeta för att vi människor och inte bara Marknaden ska överleva. Det är bråttom att återuppbygga de viktiga samhällsfunktioner som vi sålt ut, ty vi kan vara säkra på att det kommer nya pandemier, och då vill vi inte som nu stå i slutet på kön för att få tillgång till mediciner och vaccin. Förr (1918-1993) hade svenska staten egen läkemedelstillverkning och en internationellt mycket stark kompetens i SBL, Statens Bakteriologiska Laboratorium.

Men den moderatledda regeringen 1992 såg till att bolagisera, dela upp och sälja ut våra läkemedelsföretag. År 2005 beslutade den Socialdemokratiska regeringen att bygga en vaccinfabrik igen, och det var brådskande ifall en stor epidemi skulle bryta ut. Men det blev en moderatledd regering 2006. KD-ministern Maria Larsson ändrade detta beslut, därför står vi nu i kö för vaccin som kan bli mycket dyrt. Hade Sverige haft vaccinfabriken hade det varit positivt för oss, och vi hade även kunnat hjälpa andra.

Nu står vi inför stora utmaningar och om politikerna gör de rätta satsningarna behöver vi allas engagemang och ingen behöver vara arbetslös.

Ebba Sundberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips