Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var finns ärligheten i dag?

För en tid sedan sändes en tv-dokumentär om Tage Erlander som var vår statsminister och landsfader i över 20 års tid. När han avgick från posten frågade reportern efterträdaren Olof Palme vad han främst lärt sig och kommer att minnas av Tage Erlander, blev svaret; "Ärlighet i politiken". Utan tvekan borde dessa ord med dess innebörd vara grunden än idag för de beslut som fattas på olika nivåer i dagens samhälle.

Tyvärr kan flera än jag konstatera att ärligheten i politiken har bleknat och en del gånger så märks den inte ens.

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider skrev häromdagen; "S-politikerna som gick över till kapitalet." En artikel som visar vilket svek och förakt som dessa personer visar trogna socialdemokrater.

Varför finns inte ärlighet i dagens politik? Ärligheten ska finnas hos samtliga partier, hos alla förtroendevalda i beslutande församlingar, även i kommunstyrelse och kyrkoråd med flera. Detta skall vi inte göra något avkall på. Jag har även fått erfara att "ärligheten" mer och mer naggas i kanten i kyrkorådsbeslut - vilket oroar.

Tyvärr har flera dalakommuner bländats av marknad och kapitalism. De har glömt att demokratin är överordnad marknaden och medborgarna inte får en meningsfull dialog före beslut i viktiga frågor. Som ursäkt säger de att kommunen har en utarmad offentlig sektor och därför säljer man ut delar av sitt fastighetsbestånd. Att sedan hyra tillbaka fastigheten blir utan tvekan dyrare på sikt än att äga den själv. Jag ser även att min hemkommun Mora bländas av marknaden då det gäller "nya ägardirektiv" till AB Mora strand, som innebär att sälja ut lägenheter ur fastighetsbeståndet. Ett kortsiktigt tänk.

Avslutningsvis manar jag samtliga förtroendevalda att följa Tage Erlanders framgångsrecept "att vara ärliga i politiken". I dag liksom tidigare vill våra medborgare känna tillit och trygghet från sina förtroendevalda. Det skulle ge hopp och framtidstro som vi så väl behöver i dessa coronatider.

Arne Pettersson (S), Mora

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips