Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vården kan förbättras - se på Tiohundramodellen

Att ge mer vård av högre kvalitet och bli en mer attraktiv som arbetsgivare, är Region Dalarnas största utmaning idag. Vi inom Folkkampanjen för sjukvården vill decentralisera sjukvården och flytta ansvar och tillit ut i organisationen, så de som arbetar inom vården kan påverka sin arbetssituation mera.

Vi vill även införa självstyrande tvärprofessionella arbetslag i både Region Dalarna och Dalarnas kommuner. Vi vill införa ett äkta lokalt ledarskap och avveckla divisionsorganisationen och den toppstyrning den bidrar med. Divisionsorganisationen bedömer vi, har i hög grad förvärrat problemen med vårdköer, överbeläggningar, uppskjutna operationer och överbelastad vårdpersonal. Kommunikationsvägarna har blivit alltför långa, vilket ger en ineffektiv ledning.

Tiohundramodellen i Norrtälje är uppmärksammad internationellt som en förebild att ta efter

Vi vill istället införa sammanhållna vårdområden med Norrtäljemodellen som förebild. I Norrtälje har denna organisationsmodell varit innovativ, effektiv och skapat mervärde för patienter, brukare, närstående och medarbetare. Tiohundramodellen i Norrtälje är uppmärksammad internationellt som en förebild att ta efter. Vi vill kombinera den med att skapa ASIH, avancerad vård i hemmet, där de nya medicinska mobila teamen integreras.

Problemet med att patienter rätt ofta blir kvar på vårdavdelningarna istället för att tas emot av hemkommunen, kan lösas med hjälp av Norrtäljemodellen. Den kommunala vård och omsorgen kan då tillsammans med regionens sjukvård bedrivas under en gemensam organisation och huvudman.

Detta kan bli ännu mer effektivt med vidareutbildningar för undersköterskornas del till specialistundersköterskor, då kan deras kompetens höjas.

Vi är glada för att den utmärkta vårdenheten för dialys på Ludvika lasarett, som infördes enligt vår motion till landstingsfullmäktige, nu har fått totalt sex vårdplatser för behövande. Den kommande närakuten på Ludvika lasarett lär innebära ytterligare några nya värdefulla vårdplatser för övervakning på Ludvika lasarett.

Ken Swedenborg (ffs)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips