Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vårdpersonalen kan inte pressas hur hårt som helst

Annons

Alltså, det där med att vi börjat klappa händer för vår vårdpersonal på kvällarna, det är verkligen så rörande, otroligt vackert att se och höra!

Ändå blir det inte av att jag själv går till mitt fönster och applåderar. Varför, vad är det som stoppar mig?

Jag må bara levt i 25 år, men på de här åren har jag också lärt mig att människorna bakom vårdyrket är bland de bästa av människor. De brinner för att hjälpa andra, men… de är inga gudar… de kan inte orka vad som helst.

Våra hjältar i sjukvården är inte tänkta att vara några engångsgrillar, de ska kunna brinna även när coronamatchen är över

Vi befinner oss i en tid av oro som för oss samman och enar oss i en stor hejaklack. ”Heja vårdpersonalen", "Kämpa på!", "Tillsammans klarar ni det!", "Heja Heja!”

Liknande rop hör man till exempel också under en fotbollsmatch, där spelare ska ge sitt allt i cirka en och en halv timme. Vi vet inte hur länge vårdens match mot coronaviruset kommer pågå, inte heller hur många matcher i sträck vår vårdpersonal spelar.

Till dig som arbetar inom vården: Du har många som hejar på och stöttar dig mitt i krisens slit. Men istället för att klappa mina händer, vill jag klappa dig på axeln och ställa frågan; "Du tar väl hand om dig?".

Du är för värdefull för att pressas till den gräns att du knappt klarar att ta hand om dig själv. Du är för värdefull och ditt liv är mer värdefullt än yrket som ligger på dina axlar.

Nu kanske någon reagerar med att jag borde förstå att det ligger en massa liv i sjukvårdspersonalens händer i dessa kristider. Jo, det vet jag, men jag vet också att det, oavsett tid på dygnet, årstid eller år, alltid kommer fortsätta att vara så. Våra hjältar i sjukvården är inte tänkta att vara några engångsgrillar, de ska kunna brinna även när coronamatchen är över.

Det är faktiskt inte bara sjukvårdspersonal som springer där nere på planen. Det är förvånansvärt nog hela Sveriges befolkning. Hur vi väljer att agera nu och hur vi agerat (röstat) tidigare, avgör hur bra målmöjligheter våra "forwards" (vårdpersonal och forskare med mera) har.

Jag avslutar denna text med en applåd, en tacksägelseapplåd för allt arbete du utfört idag och för alla leenden du spridit, men jag sätter mig också på huk bredvid dig där du står på dina knän och frågar igen; ”Du tar väl hand om dig själv?”.

Antonia Lindman

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips