Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför är jag för vindkraft?

Hörde ni om snubben som föll från Eiffeltornet?

När han fallit halva vägen ner, sa han till sig själv,

Ja men än så länge går det ju bra!

Det finns många mer eller mindre viktiga och akuta frågor inom politiken; revor i välfärden bör lagas, fler anställda behövs inom vården, fler poliser, bort med vinster i välfärden, korta vårdköer med mera. Då kan vi inte som vissa partier säger, sänka skatten. De tror på det indiska reptricket med Laffer-kurvan.

Men, det finns en fråga som är så viktig, så allvarlig och så akut, att den överskuggar allt annat och det är den globala uppvärmningen!

Men, det finns en fråga som är så viktig, så allvarlig och så akut, att den överskuggar allt annat och det är den globala uppvärmningen!

Vad som övertygat mig är två böcker – "Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara försent". Skriven av Andreas Malm och "Den stora förnekelsen" av Johan Rockström och Anders Wijkman.

Forskningen är enig. Den globala uppvärmningen måste stanna vid 1,5 grader. Om inte når vi en "tipping point", ett läge där utvecklingen för klotet blir irreversibelt. Forskarna säger att vi har kanske tio år på oss.

Men är det så farligt då, med lite värme? Organisationen Global Humanitarian Forum skriver i en rapport, att hundratals miljoner människor redan påverkas av klimatförändringen. Hundratusentals dör varje år som en konsekvens av det varmare klimatet. Frekventa stormar, översvämningar och torka i områden där fattigdomen är utbredd.

De som drabbas först är fattiga människor långt borta, som själva står för en mycket liten del av de Co2-utsläpp som är boven i dramat. Det är vi i de rika delarna av världen som står för majoriteten av utsläppen, det är vi som tycker att vindkraften förfular, som inledningsvis låter andra betala notan med svält, sjukdomar och död som följd.

Glaciärerna smälter, i nordpolen smälter permafrosten och släpper ut metan, som är oerhört mycket potentare än Co2.

Vindkraft kanske inte är vacker, men gissa hur naturupplevelsen kommer att bli om den globala uppvärmningen tillåts passera två grader

I alperna kan skidlandslag inte längre ha sommarträning. Glaciärerna har smält bort. I Norra Kalifornien, i Oregon och Kanada är det 50 grader varmt. Häromdagen dränktes Tranås i skyfall. I mikronesien finns det redan klimatflyktingar som flyr men inte är välkomna någonstans. Kebnekajse har krympt… Det här är bara en föraning om vad som händer om vi inte ändrar vårt sätt att vara.

Enligt Parisavtalet skall fossil energi fasas ut. År 2040 skall Sverige ha 100 procent förnybar energiproduktion. Befolkningen i Sverige växer med cirka 1 procent per år. År 2030 är vi cirka 12 miljoner invånare som alla vill ha el. Fram till år 2045 kommer 100 av dagens 161 terawattimmar el - ha nått den bortre livslängden och måste förnyas.

Vad ersätter vi detta med?

- Vattenkraft, de få älvar som inte är utbyggda är fredade.

- Ny kärnkraft. Tveksamt om det går att få ekonomi. Enligt beräkningar tar det minst 20 år från beslut till drift. Vi har inte tid att vänta!

- Vätgas. Även om den är lovande, ligger det minst 15 år fram i tid. Vi har inte tid att vänta! Alternativet som återstår är sol och vind, till lands och havs!

Men det är klart. Vi kan tycka att vindkraften förfular, att den bullrar, förstör naturupplevelsen. Men då är det bara att vänta och låtsas som ingenting, göra som snubben som föll från Eiffeltornet; när han fallit halva vägen ner sa han än så länge går det ju bra!

En del tänker att global uppvärmning inte rör oss i Sverige. Det drabbar bara en massa "konstiga utlänningar" långt borta som jag slipper se i ansiktet. "Skulle det hända nåt, så blir det inte under min livstid inte".

Innerst inne vet vi nog, vi är inte korkade. Vi tar del av nyheter på tv, läser tidningar, lyssnar på radio och följer sociala medier.

Så nu när frågan kom upp på bordet för Hedemoras politiker, så fegade de ur. Man vet nog om Parisavtalet, man känner till IPCC:s rapporter. "Gärna vindkraft, men inte på min bakgård, gärna nån annanstans".

Så gömde man sig bakom en vindkraftsplan och la undan frågan inför valet.

Vindkraft kanske inte är vacker, men gissa hur naturupplevelsen kommer att bli om den globala uppvärmningen tillåts passera två grader, på grund av vår förnekelse och politiska feghet.

Därför är jag för vindkraften!

Allan Mattsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips