Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför lägga ner Kvinnojouren mitt under pandemin?

Ibland går det fort när det brinner till i hjärnan! Klart jag reagerar explosivt när jag läser att Kvinnojouren i Mora ska lägga ner mitt under pågående pandemi. Särskilt som det rapporterats om ökat våld och övergrepp i nära relationer, som en följd av att allt fler tvingats till isolering i sina hem!

Och, ja... min första tanke är såklart att det är kommunen som inte tar sitt ansvar. I det här fallet har visserligen Mora kommun avslagit stöd/bidrag, men de är inte på något vis ansvariga för att Kvinnojouren finns...

Kvinnojourer drivs vanligtvis av ideella organisationer, med hjälp av volontärer. Alltså gratisarbetande eldsjälar. Utan dessa kvinnor, ingen Kvinnojour, och det är precis vad som sker nu i Mora. Eldsjälarna orkar av olika anledningar inte driva verksamheten längre. En orsak är naturligtvis att det blir allt svårare att få kommunala och statliga bidrag. För det kostar naturligtvis, även om själva arbetsinsatsen är oavlönad. En annan avgörande orsak är att rekrytering av efterträdare verkar helt hopplöst.

Men ska det vara såhär? Nu kommer vi att stå utan den här livlinan för utsatta kvinnor i Mora-Orsa-Älvdalen-Rättvik. Borde inte varje kommun vara skyldig att erbjuda den här hjälpen, som många gånger är rent livsavgörande? Eller bör det rent av vara statens ansvar?

Mäns våld mot kvinnor måste tas på största allvar. Har vi inte förstått det än så är det dags att vakna nu innan fler kvinnor måste plikta med sina liv!

Stojfen

- Dalmas utan knätofsar

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips