Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför ratar regionfullmäktige digitalt möte?

Vänsterpartiet valde att inte delta i regionfullmäktigemötet den 16-17 november 2020. Mötet hölls på ett sådant sätt att det inte uppfyllde Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är närmast skandalöst att regionens högsta beslutande organ väljer att nonchalera reglerna

Vi menar att det är närmast skandalöst att regionens högsta beslutande organ väljer att nonchalera reglerna och därmed föregå med så dåligt exempel och riskera ytterligare smittspridning och ett högre tryck på vår redan hårt belastade sjukvårdspersonal.

Man måste förstå att detta är möten under två hela dagar med ledamöter som kommer resande från hela Dalarna.

Tillsammans med Socialdemokraterna hade vi föreslagit att mötet skulle genomföras digitalt. Det har man lyckats med både i Region Värmland och i Uppsala och nu planerar kommunfullmäktige i både Falun och Borlänge att hålla digitala sammanträden. Så när regionfullmäktiges och regionstyrelsens ordföranden påstår att det inte går att ordna ett digitalt möte för regionen så är det för att man valt att inte vill göra det.

Om det nu inte var möjligt för Region Dalarna att vara digitala så fanns det möjlighet att byta lokal. Redan förra veckan kom ett erbjudande om att kostnadsfritt låna en större lokal med betydligt större kringutrymmen, flera ingångar, toaletter och så vidare. Detta har fullmäktiges ordförande inte ens kommenterat.

Som gruppledare för Vänsterpartiets regiongrupp skrev jag till fullmäktiges ordförande förra veckan och påpekade att vi ville ha ett digitalt möte. Jag lämnade också en öppenhet för att delta i ett fysiskt möte om ordförande kunde förklara hur man skulle klara Folkhälsomyndighetens krav. Vi fick inte fått något svar och därför kunde inte Vänsterpartiet delta på regionfullmäktigemötet.

Vi beklagar verkligen att vi inte hade möjlighet att presentera vårt förslag till justerad budget. Vi har föreslagit 150 miljoner kronor mer till Hälso- och sjukvården, bland annat för fler utbildningsanställningar för sjuksköterskor, försök med arbetstidsförkortning, hälsorum i glesbygd, ökad tillgänglighet på Barn- och ungdomspsykiatrin och satsning på vidareutbildning för undersköterskor. 

Vi har också avsatt medel för att kunna ge gratis vaccinering till personer över 65 år, sommarlovskort i kollektivtrafiken för skolungdom och en möjlighet för personer som har färdtjänst att kunna åka tre mil utanför länet utan att behöva beställa riksfärdtjänst.  Vi vill också införa papperstidningen 1177, en tidning som ges ut i flera regioner i Sverige med information om olika sjukdomar och också bra egenvård.

Allt detta kan vi göra utan att nämnvärt minska det plusresultat som behövs för att kunna göra avsättningar till pensioner och ha en god ekonomisk hushållning. 

Regionen har under året fått stora ekonomiska bidrag från regeringen, i första hand riktade till sjukvården. Medlen ska användas där och inte, som majoriteten föreslår, gömmas undan i finansförvaltningen med regionstyrelsens ordförande som överförmyndare. Den politiskt tillsatta Hälso- och sjukvårdsnämnden är vårdens högsta politiska organ och bör också ha makten över de ekonomiska medlen.

Maja Gilbert Westholm

oppositionsråd för Vänsterpartiet Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips