Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför tror ni kärnkraftverk har skorstenar?

Annons

Flertalet riksdagspartier säger sig nu ha förstått klimathotet, vilket är gädjande. Men vissa tänker bakvänt och återvänder till gammalmodiga energikällor.

Från L, KD, M och SD påstås det att kärnkraftverk är ”rena”.

I verkligheten släpper dessa ut 124 gram CO2 per kWh levererad el, medan vindkraft ligger på 5 g/kWh och solel på 20g/kWh. (Vattenkraft något högre).

Varför tror ni kärnkraftverk har skorstenar?

Inför folkomröstningen 1979-80 påstods det att kärnkraften vara räddningen från kol, olja och djävulen själv. Idag vet vi vad som hände. Sedan dess har all förbrukning, alla utsläpp ökat mer än någonsin.

Rösta för framtiden och mot gammalmodiga kampanjer från rika olje- och kraftverksbaroner och deras liberala kompisar

Kärnkraften är således en stor del av problemet med västerlandets överkonsumtion och utsläpp. Kärnkraften är ingen lösning. Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) och Socialdemokraterna lurade väljarna med sin ”Linje 2”.

Nya kärnkraftverk tar decennier att bygga. Den tiden finns inte. Där jag bor täcks taket av solceller, det tog 1,5 år inklusive demokratisk process och uppförande.

Havsvindkraftprojektet Arcona (385 Megawatt) tog tre månader. Det är ett exempel på billig el som kan ladda batterier, pumpa vatten och producera bränslen av el, exempelvis vätgas, att ersätta fossila bränslen vid produktion av stål, cement och så vidare. Det är en känd teknik.

Och beträffande EU-valet: Europa har redan kunskap om hur sådan el distribueras i elsystemet. Rösta FÖR framtiden och MOT gammalmodiga kampanjer från rika olje- och kraftverksbaroner och deras liberala kompisar.

Erik Eriksson, Medlem av Folkkampanjen Mot Kärnkraft/Kärnvapen och MP Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips