Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem ansvarar för skogsområdet på Åsen?

Annons

I maj fick jag utstå en dryg veckas oväsen från det lilla skogsområde som finns kvar på Åsen i Säter. Och nu efter midsommar tänkte jag ta en promenad i området.

Döm om min förvåning när jag insåg att alla småträd, granar, björkar, med flera, hade mejats ner och låg i högar över bärriset. Här har tidigare pensionärer och människor med svårigheter att ta sig fram i terräng, kunnat plocka blåbär, lingon och svamp.

Stigarna var rensade, men träden låg i högar kors och tvärs bredvid, som upplagt för en majbrasa.

Får vi en lika torr julimånad som förra året, finns stor risk för skogsbrand och det endast några hundratal meter från bebyggelsen på Åsen

Får vi en lika torr julimånad som förra året, finns stor risk för skogsbrand och det endast några hundratal meter från bebyggelsen på Åsen.

Varje dag hörs i radio och på TV-nyheterna om bränder och påbud om att vara försiktig med skogsavverkning och eldning i skog och mark.

Från Skogsstyrelsen kräver man att skogsägare med stormfällda träd skall ha dem ur skogen före ett visst datum så att inte barkborren tar över. Hur är det med röjda barrträd av mindre storlek?

Publikationen Sätersmeden hade för ett par år sedan en inventering av ett antal källor på åsen. I dagsläget finns vatten i två av dem. Myrmark och surdrag torkar ur. Det beror säkerligen på de stora kalhyggena som gjorts i senare tid.

Vilket ansvar har Skogsstyrelsen för skövlingen på Åsen i Säter? Kanske är det de många cheferna på kommunen som ansvarar om röjningen skett på kommunens mark? Hur många ton CO2 har frigjorts?

När skall våra politiker se till att åtminstone mark nära bebyggelse kan utnyttjas av andra än skogsskövlarna (ägarna?).

Skogsbruk borde utövas enligt vetenskapliga metoder, det vill säga enligt naturens egen cykel och inte endast anpassas till egoistiska skogsägares och ekonomers plånböcker.

Skall vi ha ett klimat, som är beboeligt på planeten, gäller nog att vi behåller den norra Taigaskogen lika väl som man ofta hör klagomål på att regnskogen i Amazonas och Ostindien skövlas.

BN

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips