Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem har störst ansvar över klimatförändringarna?

Klimatförändringgarna ställer krav – på oss som individer och på politikerna vid makten. Vem har störst ansvar? Svaret är att alla krafter måste till.

Vi som tagit till oss klimatfakta inser att vi måste ändra livsstil. Det skaver och tar emot! De politiker, som är medvetna, inser att hårda tag gör dem impopulära och minskar deras återvalsmöjligheter. Vi sitter alla i en förlamande rävsax.

Det måste inte innebära säck och aska

Men Sveriges riksdag har beslutat att landet ska vara fritt från utsläpp av växthusgaser 2045. Detta ska ske i etapper. Så kan vi individer också agera, ett steg i taget.

Planera för ett klimatneutralt vardagsliv på sikt! Det gäller transporter, mathållning, klädkonsumtion, fritidssysselsättningar med mera. Det går att minska med säg tio procent per år. Det måste inte innebära säck och aska.

I Canada har regeringen Trudeau lagt stigande avgifter på bensin och diesel med det revolutionerande tillägget, att pengarna återgår till folket. De ekonomiska styrmedlen är de mest kraftfulla. Sveriges regering borde också fatta ett sådant beslut. Transportsektorn är jämte industrin den största klimatboven. Organisationen Klimatsvaret, Sverige arbetar för ett sådant förslag, som vi kallar Avgift och Utdelning. Avgifterna ska stiga tills de fossila bränslena fasats ut och vi gått över till andra sätt att förflytta oss. Under tiden ska de insamlade medlen delas ut i lika delar till alla svenskar. Rättvist, pedagogiskt och effektivt! Alltså, såväl vi enskilda som politikerna måste dra vårt strå till stacken. Det är bråttom!

Eva Bergenstråhle, Klimatsvaret, Sverige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips