Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi ärver hår-och ögonfärg- men inga kunskaper

Så som flugorna samlas till gille över en bajskorv, dras människorna till tanken om en syndabock som orsaken till allt ont i samhället. Så har det alltid varit, och lika alltid har den tanken varit fel. Vi vet det, men vi lär oss det aldrig. Gång efter annan gör vi samma dumhet, ty vi ärver hår- och ögonfärg och vissa egenskaper, men vi ärver inga kunskaper. Generation på generation måste smaka på sin egen dumhet, andras duger inte. Allt ska man göra själv innan man lär sig. Nu är det vår tur.

Runt om i hela Europa vinner högernationalistiska partier mark på idéer om skillnad på folk och folk, rent blod och förlovat land. Som om vi inte hade haft nog av nationalism i Europa. Hur är det ens möjligt?

Vägra vara liten lort. Var människa och gör vad som kommer an på människan

Människor, som är i starkt behov av något att tro på, är inte så noga med riktigheten i föremålet för sin tro. Det är ju en tro och handlar i första hand om gemenskap och känslan av att få höra till. Att samla människor kring en syndabock är därför inte så svårt, men hur samlar man människor som tvivlar?

Att vara många, att höra till och att ha framgång är en berusande känsla som ger kraft och mod. Att ha tydliga fiender, så som etablissemang, belackare, media och landsförrädare befriar människan från tvekan och överväganden. Det målar världen i svart och vitt och förenar och svetsar samman, så att inga meningsskiljaktigheter sår split mellan de troende. Inte heller kan avslöjanden eller besvärande sanningar slå rämnor i palissaden. Dumheten går vägen fram i gåsaskrud.

Mot detta kämpar eftertanke, kunskap och erfarenhet. Så hur gör vi? Hur ska vi som tänker ”å ena sidan, men å andra sidan”, kunna samlas i något slags motkraft? Hur ska tvekan och eftertanke någonsin kunna matcha tvärsäkerhet och självklarhet? Hur förklarar man att jorden är rund när den så tydligt är platt?

Vi som tänker olika i saker och ting, måste samlas kring de principer som vi delar. I dessa måste vi bita oss fast, okuvligt och ihärdigt, och bygga en gemenskap kring, som är lika stark som dumheten. Vi måste visa att vi i alla väder tror på mänskliga rättigheter och demokratins och rättsstatens principer. Inte en enda gång och inte på ett enda sätt ska vi gå dumheten till mötes genom att låta dumheten diktera agendan eller formulera problemen. De som gör det, med avsikten att tappa dumheten på blod, blir i stället själva vampyrens offer och sugs in i dumhetens svarta hål.

Bara genom knivskarp tydlighet och kompromisslös hållning kan vi skapa en gemenskap lika lockande som dumheten. Inga opinionsmässiga bakslag får få oss att vackla, inga hån eller hot får få oss att tappa modet. Med tålamod och långsiktighet och benhård tilltro att rätt alltjämt är rätt och fel fortfarande är fel och att vi måste handla därefter för att förbli människor och inte förvandlas till små lortar, måste vi möta dumhetens rallarsvingar.

Att försvåra för människor som har det svårt, att säga nej till människor som så uppenbart behöver ja, att förbjuda tiggeri och skärpa straffen för gängkriminalitet, det är dumhetens svar på några av dagens problem. Men frågan är om det räcker med dumhet, ty det måtte krävas en hart när uppsåtlig förnekelse av orsak och verkan, för att värpa sådana skämda ägg.

Vägra vara liten lort. Var människa och gör vad som kommer an på människan. Säg ifrån när dumheten vädrar sin dåliga andedräkt. Vi vet ju faktiskt vad som är rätt och vad som är fel. Låt oss visa det.

Petter Jenner, gymnasielärare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips