Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi behöver tryggare anställningar

Jag baxnar! Att det finns otrygga anställningar är ingen nyhet för mig men vad Alliance+ sysslar med enligt Dala-Demokraten 3-4 juni är inget annat än fullständigt omoraliskt, oetiskt och fruktansvärt utnyttjande av personer. Även Stora Enso måste få sin del av sleven.

Att anlita underleverantörer som har sådana anställningsförhållanden för personer som ska jobba i sin verksamhet är inte heller okej.

Chefens godtycke, eller ska vi säga ondtycke kan inte få avsluta anställningar hur som helst

Och nu går Svenskt näringsliv ut och vill förändra LAS så tryggheten för anställda försämras ännu mer. Lagen om anställningsskydd behöver absolut förändras men i helt andra riktningen. Det behöver regleras i vilken omfattning otrygga anställningar, GIG-jobb, bemanningsföretag, vikariat, allmän visstid och endagskontrakt får tillämpas. Det finns säkert många fler kryphål som arbetsgivare tillämpar för att hålla sig med daglönare som jag inte känner till. Personal som varaktigt behövs i verksamheten ska normalt ha tillsvidareanställning. När vi kommit dit kan man diskutera om hur arbetsgivare ska ha möjlighet att avsluta anställningar och vilka möjligheter i övrigt som behövs. Snacket om att företagare inte vågar anställa trots alla möjligheter till "prova på-anställningar" som kan gå över många år är inte trovärdigt. Man säger bara att det är så utan att tala om varför. Chefens godtycke, eller ska vi säga ondtycke kan inte få avsluta anställningar hur som helst. Vi ska inte tillbaks 100 år i svenskt arbetsliv, dagens daglönare är värda tryggare anställningar.

Olle Berglund Leksand

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips