Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi bör inte testa för covid-19 i onödan

Idag finns det en grundkapacitet i vårt land att våra labb kan ta emot 100 000 covid-19-prov i veckan. Från en del kommer det klagomål på att den kapaciteten inte utnyttjas till fullo. Personligen vill jag höra från dem som jobbar i sjukvård, äldreomsorg och i diverse serviceyrken, där man av olika skäl är tvungen att komma nära inpå folk för att utföra sina sysslor, om det testas för lite i dessa gebit.

Som jag ser på saken, så är det behovet av tester per vecka som skall stå till grund för hur många tester som genomförs varje vecka.

Att testa folk till höger och vänster utan några rimliga skäl ser jag som meningslöst

Att testa folk till höger och vänster utan några rimliga skäl ser jag som meningslöst. Om jag tar mig själv som exempel, så skulle jag kunna testas idag, den 1 juni, som visar att jag inte är smittad. Det garanterar inte att jag kan bli smittad i morgon den 2 juni.

Ett skäl till att det vore bra att testas är om jag blir sjuk och behöver tas in på lasarett. Då kan jag se fördelen med att det kan vara lämpligt att testa mig för att se vilken behandling jag bör få, samt om sjukvårdspersonalen behöver använda personlig skyddsutrustning.

Ett annat skäl till att jag skulle behöva testas som 72-åring, är om jag av någon anledning behöver delta i någon verksamhet där jag kommer nära inpå människor och då bör vara immun mot smitta.

Det som gäller för mig, som frisk, är i första hand att hålla mig på ett avstånd från folk på cirka två meter och att hålla mig borta från folksamlingar där det är svårt att hålla tvåmetersregeln. Förutom det så ska jag sköta handhygien, samt se till så kroppen får ett mått med motion som håller balans på näringsintag och kroppens behov och funktioner i ordning.

Som avslutning vill jag hävda att om mina påståenden är värda att följa, bör man inte ta som en absolut sanning, av den enkla anledningen att jag inte är någon expert. Det gör att de som har frågor, bör vända er till de som är experter för att få svar om mina påståenden har kvalitéer som är värda att följa.

Anders L. Larsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips