Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi bör sluta helt med att ta i hand

På grund av och tack vare den pågående pandemin har många av våra vanligaste sjukdomar minskat kraftigt. Influensa, vinterkräksjuka och vanliga förkylningar har i stort sett lyst med sin frånvaro under hela fjolåret.

Orsaken till detta står troligen att finna i det faktum att vi hållit avstånd, tvättat händerna och avstått från handhälsning.

Traditionen att ta varandra i hand vid hälsning förekommer i många länder, medan andra seder förekommer på andra platser. Förekomsten av kindpussar är en relativt ny företeelse som fått fäste i många skikt i vårt samhälle.

Under den nu pågående pandemin har våra hälsningsvanor ändrat karaktär och fått många positiva effekter som följd.

Vad vi borde ha lärt oss under det gångna året är att social distans avsevärt minskar smittspridningen av en mängd sjukdomsbesvär.

Covid-19 är snart historia, men den återkommande vinterkräksjukan, förkylningen och influensan kan komma tillbaka, om vi inte vidtar våra mått och steg.

Vi kan också konstatera att våra ändrade beteenden starkt bidragit till att uttag av VAB minskar i hela landet.

Nu har vi möjlighet att förändra våra beteenden och på så sätt starkt bidra till att begränsa smittspridningen i samhället.

Skulle det också gå att få slut på kramandet i tid och otid så vore det en nåd att stilla bedja om. Kindpussandet ska vi bara inte tala om!

Skulle inte kommunalråden, eller vilka det nu är som bestämmer, kunna besluta att vi i Falun fortsättningsvis avstår från att handhälsa? Skulle det också gå att få slut på kramandet i tid och otid så vore det en nåd att stilla bedja om. Kindpussandet ska vi bara inte tala om! Det är både ohygieniskt och osvenskt.

Fd stadsepikuré, Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips