Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi har lyssnat på vårdpersonalen - nu blir det förbättringar

Annons

Som ordförande i Omsorgsnämnden så tycker jag att det är intressant och viktigt att besöka de arbetsplatser som nämnden ansvarar för. Det är under dessa besök som jag får mer information om de verksamheter omsorgsnämnden ansvarar för.

Jag får sätta mig ned och prata med personalen och höra hur de har det i sin vardag. Jag får då höra berättelser om vad som är positivt i vår verksamhet men också vilka grusbitar som finns kvar i maskineriet. För mig är det också viktigt att de som jobbar i omsorgsnämndens verksamhet har ett ansikte på politiken.

Vi vill öka andelen undersköterskor inom äldreomsorgen samt andelen stödassistenter och stödpedagoger inom funktionshinderomsorgen

Då besöken ger mig mycket kommer jag fortsätta med dem så länge som jag är ordförande. Under 2019 gjorde jag 23 besök på några av kommunens arbetsplatser som arbetar inom vård och omsorg. Med dessa 23 besök har jag totalt gjort 124 verksamhetsbesök under mina fem år som ordförande.

Det är oftast positiva besök. Jag möter personal som är stolta och engagerade i sina arbeten. Jag blir extra glad då jag träffar personal som berättar att de trivs så bra att de jobbat i decennier för kommunen. Dessa positiva berättelser bär jag med mig.

Men jag hör också om de utmaningar man har. Om att vi idag vårdar många fler svårt sjuka i hemmen och vid våra äldreboenden och att brukargruppen vid våra LSS-boenden har förändrats. Att man önskar mer utbildning inom till exempel demens och att vissa anser sig ha en tuff arbetsmiljö. Dessa berättelser bär jag också med mig och det är dessa utmaningar som vi jobbar för att lösa.

Jag går inte ut i våra verksamheter för att ta över chefernas roll och fatta beslut som bäst löses i dialog mellan fack och arbetsgivare. Men ibland får jag information som jag lyfter med berörd verksamhetschef eller med sektorchefen.

Ett väldigt konkret resultat av synpunkter från våra medarbetare kan man se i omsorgsnämndens arbete med kompetensutveckling. Där har vi nu tagit beslut på att vi vill höja kunskaperna hos vår personal inom både äldre- och funktionshinderomsorgen. Vi vill öka andelen undersköterskor inom äldreomsorgen samt andelen stödassistenter och stödpedagoger inom funktionshinderomsorgen. Vi ska också prioritera kompetensutveckling av våra medarbetare inom områdena psykiatri, demensvård och palliativ vård.

Avslutningsvis vill jag tacka alla er som jag får besöka. Tack för att ni gör livet bättre för våra brukare och tack för det fantastiska jobb som ni gör!

Anita Nordström (S)

Omsorgsnämndens ordförande, Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips