Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kan hjälpas åt att rädda bina!

Annons

Bin är några varelser som är ofattbart viktiga, både för växterna, djuren och oss människor. Utan bina skulle vi inte kunna äta någon mat från växtriket. Men bina håller på att försvinna, på grund av giftiga bekämpningsmedel, att de drunknar när de ska dricka etcetera.

Men den största orsaken till binas kraftiga försvinnanden är att ett stort antal marker med blommor försvinner. Bina kan inte suga nektar, får ingen näring och dör, vilket leder till att växternas blommor inte pollineras.

Ska bina (och indirekt människorna) försvinna och dö ut eller inte? De enda som kan påverka detta är de som också är orsaken till utrotningen, vi människor.

Hjälp till att rädda de livsviktiga bina genom att göra så här:

• Gör en ”bivattnare”. Lägg småsten, spelkulor eller dylikt på ett fat, så pass tätt att ett bi inte kan rymmas i de små utrymmena. Fyll sedan med vatten. Det får inte vara så mycket att ytan överstiger stenarna.

• Köp eller bygg ett "bihotell". Om du skall bygga ett, gör så här: Skaffa en tjock träbit. Borra ett flertal hål, 3-10 milimeter. Hålen ska vara minst 6 centimeter djupa, men inte gå igenom träbiten. De ska bara vara öppna i ena änden. Häng sedan upp den. Om du gjort detta, kontakta då gärna Naturskyddsföreningen så skickar de en påse med blomfrön till dig.

• Plantera blommor som bin gillar, eller låt bli att klippa en del av gräsmattan.

Och kom ihåg att "flera bäckar små blir till slut en hel å".

Tillsammans kan vi rädda bina!

Emil Tingård 12 år

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips