Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste få stopp på prostitutionen

Sex säljs och köps mitt på dagen, på hotell, runt hörnet och även där du minst anar det. Sex säljs mot påfyllning på klädkontot och andra prylar som lockar allt fler unga. Det här är en lyxförpackad prostitution som drabbar unga flickor och pojkar mitt bland oss, i den ljusa dagen i Falun, och i Dalarna. Männen som köper är helt vanliga män från alla samhällsklasser!

Det som är oroväckande är att fenomenet accelererar utan att vuxenvärlden har beredskap eller någon som helst kunskap kring prostitution. När ingen frågar förblir problematiken dold och de utsattas situation blir allt värre. Det är svårt att komma ur prostitutionen och till sist förblir man ett byte i pornografins tjänst, man blir fast i kriminalitet, utanförskap och som konsekvens blir man ett vårdpaket som kostar både individen och samhället i stort.

När det har gått för långt så är vägen tillbaka både grusad och oviss. Vem ska man vända sig till?

Det är svårt att berätta om utsattheten, medan tystnaden från vuxenvärlden är kompakt. Var finns handlingsplaner kring problematiken? Prostitution är inte en privatsak, det är ett samhällsproblem som bottnar i människosyn och värderingar om hur vi behandlar varandra.

Jag vet att polisen gör sitt bästa. De ger stöd och gör riskanalyser för eventuellt skydd. Man vill inte att personer ska utsättas för brott på nytt. Jag vet att länsstyrelsen arbetar effektivt med frågan genom en koordinator som fungerar som en länk och bland annat sprider kunskaper och försöker höja kompetensen i frågan. Jag vet att kristdemokraterna har varit med och föreslagit en rad åtgärder för att motverka problematiken.

Men vi på lokal och regional nivå måste gå samman för att råda bot på det. Hotell, restauranger, polis, skolor, politiker, tjänstemän, lärare, handläggare, skolsköterskor, kuratorer, föräldrar och regionen måste jobba tillsammans och efterfråga den kompetens som behövs för att synliggöra problematiken. Det är viktigt att arbeta förebyggande.

Jag hade önskat en mottagning i länet där de utsatta kan söka hjälp. Jag kunde önska att grundläggande människosyn debatteras mer i skolor och i offentligheten. Jag kunde önska att vi frågade våra flickor och pojkar om de har utsatts för sexuella brott. Det krävs en renässans för värderingar och respekt för varje människa och hennes okränkbara värde.

Därför måste vi höja blicken och ha ett samlat grepp och våga diskutera värderingar samt hur vi bemöter varandra.

Föräldrar är viktiga i sammanhanget och samhällsskyddet med ökade muskler måste finnas för att bekämpa den avskyvärda människohandeln.

Sugardating eller Sugar Daddy är därför en förtäckt prostitution som vi måste prata mycket i den offentliga debatten.

Katarina Gustavsson (KD)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips