Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste jobba för kvinnors frihet

Annons

Denna sommar går mina tankar till alla kvinnor som bor i Sverige och som är drabbade av hederskultur, vilket gör att kvinnan inte är fri. Hon kan inte resa vart hon vill, hon får inte ha någon åsikt eller kunna ifrågasätta. Hon får inte klä sig som hon vill och riskerar också att bli motvilligt bortgift.

Jag vet att det finns många modiga kvinnor som är beredda att kriga för sin frihet, men jag vet också adnra som velat kriga, men fått ta konsekvenserna, vilket varit förödande för alla.

Men ska alla dessa historier kvävas? Problematiken är större än vad vi någonsin kan ana, i skolor och i samhället. Hur ofta utbildas politiker och tjänstemän i dessa angelägna frågor? Hur många dragningar har man haft om detta? Hur ser det ut på kvinnojourerna? Vad säger vårdcentraler och skolan om detta?

Att beröva kvinnors mänskliga rättigheter är en kriminell handling och tanken att det förekommer fyller mig med frustration och ilska. Att berätta är nödvändigt även om det rubbar på en världsbild som många använder skygglappar för att inte se.

Det högst nödvändigt att berätta! Det är grymt, orättvist och vansinnigt att berövas frihet och mänskliga rättigheter utan att omgivningen agerar. Att agera kostar!

Vi, du och jag måste göra skillnad genom modiga politiska beslut, genom upplysning samt via historieberättare som ständigt gör oss påmind att det faktiskt finns unga flickor i din närhet som skulle behöva din hjälp. Det är slitsamt för själen att vara förtryckt, men genom inre glöd och engagemang för dessa frågor kan vi åstadkomma förändring. Våld och förtryck får inte skrämma oss från att berätta om kvinnors ofrihet som innebär men för livet.

Katarina Gustavsson, ordförande för Kd- kvinnorna i Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips