Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi sitter allt fast i vår villa, de får bära ut oss för gott

Annons

Vi är två 80-plussare som på 70-talet köpte en nyproducerad villa för 170.000 kronor. Villan har sex rum och är på 170 kvm och har länge känts onödigt stor för oss. Den börjar bli jobbig på många sätt, det är underhåll, gräsmatta, häckar, snöröjning, städning m.m. Så vi skulle gärna flytta till en bostadsrätt.

Flytta då tycker nog många. Problemet för oss är att det inte går ihop ekonomiskt. Vi har bott för länge i huset så skattekonsekvenserna blir orimliga, cirka 400.000-500.000 kronor i reavinstskatt. I botten har vi våra lån, som självklart skall lösas vid försäljningen.

Lånen har under drygt 40 år växt rejält, under barnaåren med en inkomst, vid underhåll på huset, vid bilbyten och vid några semestrar. Summerar vi ihop reavinstskatt och lösen av lån så återstår det inte många kronor till en liten bostadsrätt och nya lån till två 80-plusare kan vi glömma.

Varför tar man inte hänsyn till de äldres situation med långa äganden, beskattningsmässigt och till hur inflationen har påverkat värdena onaturligt mycket, speciellt under 90-talet, ofta med 10-procentiga höjningar årligen. Nej vi sitter allt fast i vår villa, de får bära ut oss för gott.

Lars o Vivi-Ann Zetterberg (167år)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons