Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktigt att stanna upp och reflektera

Individualism, postmodernism och informationsåldern har tillsammans visat sig vara en dödlig cocktail. Det svenska samhället är mer individualiserat än någonsin.

Jakten på lycka och det egna självförverkligandet är det som promoteras. Detta till trots, breder känslan av ensamhet och psykisk ohälsa ut sig. Samtidigt dör sakta men säkert många av de solidariska engagemang som tidigare var en del av vardagen i Sverige.

Förmågan att stanna upp, titta på sig själv och på vårt system i ett utifrånperspektiv verkar vara nära noll

Det människor gör, osar postmodernism, där kunskap, vetenskap och auktoriteter ifrågasätts och misstros. Men kvar står människan ändå med ett behov av en sanning att förhålla sig till. Allt detta underblåses av det enorma informationsflöde som tekniken gett oss möjlighet till. Där har alla helt plötsligt en megafon och skriker för full hals, påhejade av diverse algoritmer.

Detta kan få som konsekvens att personer frånsäger sig konventionell vård till fördel för alternativ vård och riskerar till och med att förkorta sina liv. Eller att vaccinmotståndare bidrar till att tidigare bortträngda sjukdomar åter ökar.

Konsekvensen kan bli att sjukvården kollapsar och att många tusen människoliv, som annars gått att rädda, går till spillo. Förmågan att stanna upp, titta på sig själv och på vårt system i ett utifrånperspektiv verkar vara nära noll.

Frågan jag ställer mig, håller vi på att falla på eget grepp?

Zeke

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips