Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktigt resonemang om rasism och politik

Ahn-Za Hagström, Säpos chefsanalytiker, presenteras i en ledarartikel i DN. Hon är en intressant person med en viktig funktion i dag; adopterad korean och därför bemött med viss skepsis av personer som anser att en analytiker på Säpo bör vara "helsvensk".

Ahn-Za berättar i ledarartikeln hur viktigt det är att Säpo förbereder kommunerna hur de ska behandla de barn som eventuellt lyckas återvända från helvetet i IS-lägren i Syrien.

Sen kan man instämma med Stefan Löfven som sagt att de vuxna svenskar som anslöt sig till IS nu får stå sitt kast.

Säpoanalytikern Hagström för också enligt ledaren ett viktigt resonemang om vem som bär ansvar för högerextremt våld.

"Spelar det någon roll för våldsamma högerextremister om det går bra för Sverigedemokraterna" lyder frågan.

Chefsanalytikern svarar ja: "Det är ju en av våra (Säpos) hypoteser utifrån tidigare erfarenheter. Oavsett om vi pratar om vit makt-miljön eller den autonoma miljön så vet vi att det här är aktörer som agerar när de uppfattar att många tycker som de."

Oavsett om vi pratar om vit makt-miljön eller den autonoma miljön så vet vi att det här är aktörer som agerar när de uppfattar att många tycker som de

Ledarskribenten fortsätter: "Om Jimmy Åkessons parti inte vill sammankopplas med extremism måste man gång på gång och stenhårt markera mot hatspråk på nätet, hålla armslångt avstånd till allt som kan påminna om bristande respekt för alla människors lika värde, mot rasistiska skämt, mot all sorts normalisering av hets mot minoriteter. Så varför agerar Sverigedemokraterna på motsatt sätt? Varför klipper de inte ner den undervegetation som i hög grad består av sunkiga Facebook-grupper, anonyma twittrare och egna medarbetare utan hämningar? Svaret är enkelt: För att de är beroende av den. Undervegetationen är livsavgörande för partiet, precis som ekosystemet i en skog".

Hjalmar Envall

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips