Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vill dalfolket ha vård där ekonomin är viktigare än patienten?

Annons

Jag har just läst den utmärkta boken ”Konsulterna”, som de två djupgrävande journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund skrivit om det moderata skandalsjukhuset Karolinska i Solna. Det är en riktig bekräftelse på vad moderat, eller rättare sagt: högerpolitik, innebär.

Det har kostat svenska skattebetalare miljarder till totalt inkompetenta konsulter vad gäller sjukvård. Moderater och kristdemokrater har spillt miljardbelopp av skattebetalarnas pengar hos Boston Consulting Group helt utan betänkligheter. Dessa konsulter har helt kört över läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i sina beslut. Jävsituationer har dessutom stått som spön i backen över tillkomsten av Filippa Reinfeldts skrytbygge.

Det har inte bara kostat skattemiljarder utan även ett antal liv. Ledningen för Karolinska sade nej till hjälp från andra sjukhus när det gäller ett antal canceroperationer för att helt enkelt rädda liv. Orsaken till detta har bland annat berott på att konsulterna hamrat in att sjukhuset skulle införa ett helt oprövat vårdkoncept ”värdebaserad vård”. Det innebär bland annat att de tagit bort de traditionella klinikerna som finns på alla normala sjukhus. En av följderna av detta var att läkarstudenter inte kunde slutföra sin utbildning på sjukhuset.

I partiledaredebatten inför riksdagsvalet 2018 sade Jonas Sjöstedt (V) i ett replikskifte till Ulf Kristersson (M). ”Där (Karolinska) praktiseras er politik fullt ut. Det är en riktigt lönsam för Boston Consulting Group. Där går det runt konsulter som tjänar 700 000 i månaden och ingen vet riktigt vad de gör”.

Kristerssons svar var att han undrade över hur ”ett byggprojekt i Solna” kunde vara så intressant. Detta enligt boken ”Konsulterna”.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor klagar ständigt på regeringens sjukvårdspolitik. Är det som hennes kollegor i Region Stockholm hon vill ha det med fler skandalsjukhus?

Vad har nu det här med Dalarna att göra. Jo, i Region Dalarna sitter ju numera moderater och kristdemokrater i ledningen. Har de som röstade fram dessa partier aldrig hört talas om Karolinska eller vill de ha ”värdebaserad vård”, där ekonomin är viktigare än patienten?

Ken Nilsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips