Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Med SD:s politik får vi säga upp var tionde anställd inom välfärden i Borlänge

Annons

Arne Pettersson har frågat kommunstyrelsens ordförande runt om i Dalarna vilka konsekvenser SD:s ekonomiska politik skulle innebära för våra respektive kommuner. Jag tänkte här kort försöka besvara din fråga.

Kort och gott så gynnar SD:s ekonomiska politik inte våra Borlängebor, utan den gynnar välbärgade familjer i välbeställda förortskommuner runt våra stora städer

En SD motion yrkar på att utjämningsbidraget (det som utjämnar skillnaderna mellan det rika förortskommunerna kring storstäderna med kommunerna ute i landet) ska maximeras till 10 % av skatteintäkterna.

Enligt Riksdagens utredningstjänst kommer SD motionen att leda till att Borlänge med SD:s ekonomiska politik skulle förlora ca 395 miljoner kronor under 2018. Beloppet är mellanskillnaden av minskningen av utjämningsbidragen till 10% av skatteintäkterna (235 mnkr) och nuvarande utjämningsbidrag (630 mnkr).

Om detta blev verklighet skulle också samtliga borlängebor få en svagare köpkraft i och med att vi troligen skulle tvingas höja skatten med 4 kronor (per intjänad hundralapp). Alternativet skulle vara att avskeda var 10:e lärare, undersjuksköterska eller annan anställd inom välfärden i Borlänge kommun för att få en budget i balans. SD:s ekonomiska politik skulle med andra ord få ödesdigra konsekvenser för Borlänge och Borlängeborna.

Om man till detta lägger att SD i riksdagen lagt förslag om omfattande skattesänkningar (nästan 40 miljarder). Så står det klart att utrymmet för kommunala investeringar och satsningar på att förbättra servicen till gamla, barnens skolgång, fritidsverksamhet och annan viktig kommunal service skulle komma att strypas och neddragningar där minst var tionde kommunalt anställd förlorar sina jobb, detta utöver dagens redan ansträngda läge.

Jag hoppas att jag med detta besvarat din fråga Arne – kort och gott så gynnar SD:s ekonomiska politik inte våra Borlängebor, utan den gynnar välbärgade familjer i välbeställda förortskommuner runt våra stora städer. Därför kommer jag kämpa - ända in i kaklet - för att denna ekonomiska politik inte ska bli verklighet.

Läs fler artiklar i debatten:

Debatt: SD:s budgetförslag skulle innebär att vi tvingas höja kommunalskatten med tio procentenheter i Älvdalen

Debattsvar: Egardt (S) har fel om SD:s budget – Motionen är tänkt att förhindra vanstyre

Slutreplik: Peter Egardt (S): Verkligheten är Sverigedemokraternas värsta fiende

Insändare: 60 lärare färre med SDs förslag

Debatt: Hur Sverigedemokraternas ekonomiska politik skulle slå mot Avesta

Jan Bohman (S), Kommunstyrelsens ordförande Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons