Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Utvisa inte borlängebon och journalisten Müslüm Aslan till Turkiet

Annons

Journalisten, poeten och människorättskämpen Müslüm Aslan ansökte om asyl i Sverige den 16 januari 2017. Men nu vill Migrationsverket avvisa honom. Det är oacceptabelt.

Redan som ung placerades Müslüm Aslan i det ökända Diyrabekir-fängelset för sin kamp för kurdernas mänskliga rättigheter. I ett decennium utsattes han för en människofientlig behandling.

Migrationsverkets beslut är oacceptabelt, omänskligt och hjärtskärande eftersom Müslüm Aslan och hans familj har drabbats hårt av den brutala Erdogan-regimen

Han är en känd kritiker av den despotiske turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Därför kan han inte vistas i Turkiet längre.

Det är ingen hemlighet vid det här laget att Erdogan betraktar journalister, författare, poeter och människorättsaktivister som förrädare. Människor som markerar att de inte delar Erdogans världsuppfattning  i sociala eller etablerade medier i Turkiet riskerar att frihetsberövas omedelbart. Turkiet fängslar flest journalister i värden, sedan flera år tillbaka och hamnar på plats 157 över totalt 182 länder i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

Till min stora ledsnad och besvikelse vill Migrationsverket ändå avvisa Aslan till Turkiet trots att han har dokumenterat för migrationsmyndigheterna om sin utsatthet och sin kamp för grundläggande mänskliga rättigheter. Müslüm Aslan har gett ut tre diktsamlingar på kurdiska och varit korrespondent för den stora förbjudna kurdiska satellit-TV-kanalen Sterk TV, men har av säkerhetsskäl inte skyltat med sitt namn.

Ändå har de turkiska myndigheterna tagit reda på Müslüm Aslans journalistiska verksamhet vid den nämnda TV-kanalen och mordhotat honom i bland annat sociala medier. Trots att ledningen för Sterk TV intygat skriftligt om Aslan medarbetarskap ignorerar Migrationverket detta faktum.

Migrationsverkets beslut är oacceptabelt, omänskligt och hjärtskärande eftersom Müslüm Aslan och hans familj har drabbats hårt av den brutala Erdogan-regimen: deras hus förstördes hösten 2015 när den turkiska staten förstörde mer än hälften av deras hemstad Nusaybin med bomber och bulldozers. Det är ett mirakel att han och hans familj lever idag. Han har också dokumenterat förstörelsen av sin stad, något som också anses vara kriminellt i Erdogans-regimens ögon.

Med andra ord kan han inte leva ett normalt liv i dagens Turkiet eftersom han driver synlig regimkritisk verksamhet mot Erdogan. Müslüm Aslan riskerar långt ett fängelsestraff och tortyr vid ett återvändande till Turkiet. 

Man behöver inte vara Turkiet-expert för att förstå allvaret i Müslüm Aslans svåra situation.  Han riskerar tortyr och livstid om han avvisas till Turkiet.

Därför anser jag Migrationsverket skall genast bevilja Müslüm Aslan en fristad i vårt land.

Kurdo Baksi, Mottagare av Olof Palmes internationella fredspris, Turkietkännare och författare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons