Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Chelsea Manning har gjort stora insatser för freden men om den svenska vapenindustrin har hon fel

Annons
Patrick Semansky/AP

Den amerikanska visselblåsaren Chelsea Manning (tidigare Bradley Manning) dömdes 2013 till 35 års fängelse efter att ha läckt 750 000 militärrapporter och diplomatiska telegram till Wikileaks.

Avslöjandena bidrog till att avslöja  amerikanska krigsbrott i framför allt Irak. För detta ska Manning ha erkännande! I januari 2017 förkortade president Obama hennes straff och Manning blev fri i maj samma år.

2018 var Chelsea Manning på Sverige-besök och Dagens Nyheter (DN) publicerades en omfattande intervju med henne den 25 augusti. DN lyfte bland annat fram följande uttalande av Manning:

”Sverige är en förebild när det gäller att rulla tillbaka det militärindustriella komplexet. Ni hade en enorm militär som skurits ned. Ni är ett bevis på att det går.”

Det är sant att det svenska territorialförsvaret har nedrustat kraftigt, men vapenindustrin (”det militärindustriella komplexet”) har inte påverkats av detta, utan tvärtom har den privatiserats och en ökande andel har sålts ut till utländska aktieägare och bolag som delar i större internationella koncerner.

Det är inte det militärindustriella komplexet som drabbas av den svenska nedrustningen, utan den som drabbats är det svenska folket som till följd av denna nedrustning till stora delar blivit av med såväl ett militärt som ett civilt försvar.

Chelsea Manning må ha gjort stora insatser för freden genom sina avslöjanden, men i frågan om svensk nedrustning har hon gruvligt fel.

P-O Tellander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons