Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio argument mot nuvarande vargpolitik

/

Annons

1. Den svenska vargstammen är utrotningshotad. Detta enligt de kriterier som utarbetats av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och som även Sverige använder sig av. Självklart bör inte utrotningshotade populationer jagas.

2. Den svenska vargstammen lider av stark inavel. Enligt naturvårdsverket är de svenska vargarna mer släkt med varandra än helsyskon. Därmed behövs det fler vargar, inte färre.

3. Den svenska vargstammen har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Genom århundraden och årtusenden har de har levt sida vid sida med svenskarna. Nuvarande vargpolitik, som går ut på att genom jakt hålla stammen på en utrotningshotad nivå, är därmed Sverigefientlig.

4. Enligt islamismen, en radikal tolkning av islam, är hunddjur orena och förbjudna att ha som husdjur annat än för särskilda ändamål. Nuvarande vargpolitik, som bannlyser vargen från sin historiska miljö, är därför att betrakta som islamistisk.

5. FN slår fast att det räcker med att delvis försöka utrota en etnisk folkgrupp för att det ska räknas som folkmord. Den svenska vargstammen utgör en del av den globala vargstammen, på samma sätt som vi svenskar utgör en del av den globala människopopulationen. Därför är nuvarande vargpolitik, om vi applicerar FN:s principer, att betrakta som ett artmord då den tvingar kvar den svenska vargstammen på en utrotningshotad nivå.

6. Nuvarande vargpolitik är uddlös mot de problem som den avser lösa. Det har visat sig att tidigare licensjakter inte minskar vargattackerna på boskapsdjur i tillfredsställande utsträckning och i vissa fall kanske till och med förvärrar dem.

7. Debatten om den svenska vargstammen präglas av falska argument, vilket har lett till en irrationell och oförnuftig politik som inte värnar om natur och miljö. Detta enligt den moderate riksdagsledamoten Niklas Wykman.

8. Den svenska vargpolitiken är ovetenskaplig och missbrukar forskningsresultat. Den ignorerar även EU:s art- och habitatsdirektiv. Detta enligt den franske vargforskaren Guillaume Chapron.

9. Sverige är till ytan EU:s tredje största land och tillika ett av de mest glesbefolkade. Sverige har även bland de högsta skatterna i världen. Vi har alltså både plats och råd med en vargstam över utrotningshotad nivå och utan inavelsproblem.

10. Den svenska vargstammen är en oumbärlig del av svensk natur, kultur och historia. Det borde därmed vara självklart att värna om detta ursvenska rovdjur på ett sätt som tar hänsyn till båda sidor i debatten. Detta kan ske genom att bland annat sätta upp fler och bättre stängsel, samt genom att utarbeta en större förvaltningsplan där den svenska vargstammen tilldelas ett avgränsat territorium i anslutning till en korridor österut. På så vis kan vi eliminera all ofrivillig kontakt mellan vargen och både boskapsdjur och människor.

Christoffer Rosell

LÄS OCKSÅ:

Vargen beter sig som en människa

Uppmaning till jägarförbunden

Vargen är en samvetslös mördare

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons