Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Besparingar har ingen koppling till finansiering av resor

Svar på debattinlägget ”Dyra flygresor och hotellvistelser ska inte drabba funktionsnedsatta” som var infört i Dala-Demokraten den 28 november 2019.

Vård, omsorg och skola kommer alltid att vara kommunens kärnverksamheter, men Borlänge kommun har också ett uppdrag att jobba med internationella relationer. Kommunens samarbeten med andra länder handlar ofta om kunskaps- och erfarenhetsutbyte och kan bidra till såväl vår egen utveckling som till en demokratisk och solidarisk utveckling i världen. I internationella projekt ingår resor till andra länder. Resorna finansieras till stor del av pengar från organisationer som jobbar med just internationella samarbeten.

I mitten av oktober fick jag information om att det kan ha förekommit felaktig hantering av tjänsteresor gjorda av chefen för internationella kontoret. Efter en initial bedömning har jag beställt en extern utredning för att låta en oberoende part granska kommunen i ärendet. Utredningen genomförs nu av KPMG och ska bland annat belysa om attestordning och andra regler har följts, om utläggen varit relaterade till tjänsten och om några oegentligheter har förekommit. Först när utredningen är klar kan vi som arbetsgivare ta ställning.

Besparingar som uppkom genom det beslutet har ingen koppling till det internationella kontoret eller de internationella samarbetena

Debattörerna hänvisar till ett kommunalt beslut från 2013. Detta beslut handlade om att sänka ersättningen till privata assistansanordnare. I de fall assistansbolag kan redovisa att den faktiska kostnaden varit högre kan ett högre belopp utbetalas efter beviljad ansökan. Besparingar som uppkom genom det beslutet har ingen koppling till det internationella kontoret eller de internationella samarbetena.

Åsa Granat

Kommundirektör, Borlänge kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips