Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Därför behövs Kristdemokraterna

Svar till Magnus Lindh som skrev "KD är ett parti som inte behövs" i DD den 13 juli.

Jag är kristdemokrat och grundad i partiets viktiga värderingar som ger mig mod och styrka att fortsätta bygga samhället på riktigt. Att vara kristdemokrat innebär att våga stå upp för saker som tycks vara obekväma. Vi är tydliga och har en plan över hur samhället ska fortsätta fungera solidariskt och humanistiskt. Här finns det ingen prutmån, därför behövs vi mer än någonsin.

Det är en besynnerlig tid vi lever i. Landets ekonomi står på spel och klyftorna ökar. I Sverige, i regioner och i synnerhet kommuner, vrider och vänder man vartenda öre i takt med att behoven accelererar. Därför känns det rätt att våga stå upp för det som är hållbart och som på sikt skapar ett samhälle där alla är inkluderade. Därför förordar vi bland annat begränsning av invandringen så att vi hinner ta hand om de som är redan här samt för att inte glömma att demografin ökar, och utslagningarna kräver omhändertagande medan resurserna är inte oändliga.

Vi har kunskapsgap, akut bostadskris och låg försörjningsgrad hos vissa grupper, vilket utgör ett hot mot hela samhällskontraktet och välfärdens finansiering.

Sverige är inte fullt, men vi har heller inte oändligt med resurser. När det är kris så måste vi ta vår beskärda del av de flyktingar som söker sig till Europa. Vi kan inte ta emot hur mycket som helst. År 2015 ställde vi grupper mot varandra. Andra svaga i samhället fick betala en stor del av notan. Vi vet också att människor med asylrätt inte nådde Sveriges gränser medan andra fick stanna.

Att låtsas stå upp för mänskligheten i retoriken räcker tyvärr inte. Migrationens omfattning måste kopplas till integrationens kapacitet, för att det ska bli realitet, medmänsklighet och anständighet. Vi vill göra det bästa för de som kommer hit och det måste finnas en förutsägbarhet i mottagandet. Därför måste vi ha en nykter syn i frågan.

Att ha stram migrationspolitisk är en kärlekshandling till dem som finns här. Vi kristdemokrater har sagt att vi är beredda att ta vår beskärda del av ansvaret och vi kan tänka oss att ligga på samma nivå som alla andra nordiska länder. Är det fel anser du? Migrationen måste kopplas till integrationens kapacitet.

Ska vi skapa ett mer jämlikt samhälle? Ska vi minska fattigdomen hos barn som aldrig ser sina föräldrar arbeta? Ska vi se barn växa i ett samhälle där de kan utvecklas som sina kamrater, utan att hotas att bli bortgifta till äldre män? Ja, då måste vi jobba hårt med dessa frågor och det tar tid.

Att känna sig en del av moder Svea i själ och hjärta krävs anständig politik som vågar stå upp för de mjuka värderingarna, oavsett om du anser att det är populistiskt. Vår politik är bortom all populism!

Katarina Gustavsson (KD)

gruppledare och stolt kristdemokrat

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips