Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik/Mammografi: Socialdemokraterna mörkar det verkliga problemet

Sverige är ett bra land att leva i, men problemen hopar sig. Vårdköerna växer och nu har nästan 140 000 personer stått olagligt länge i kö. Den socialdemokratiska regeringen har fullständigt misslyckats med vården.

På många håll i landet får vårdpersonal inte den vidareutbildning de behöver för att kunna ta del av nya viktiga rön och behandlingsmetoder. Det har nu gått så långt att Läkarförbundet har anmält regeringen till EU-kommissionen. I en tid där vårdköerna skenar iväg är det obegripligt att regeringen inte satsar på fortbildning av vårdpersonal. Det är precis som att regeringen inte tar vården på allvar, utan riktar in sig i en rikskampanj att bekämpa Kristdemokraterna.

Ingen ska förstås behöva avstå mammografi av ekonomiska skäl. Men det finns olika sätt att säkerställa att alla har råd

Allt detta vet också Dalarnas riksdagsledamot Maria Strömkvist (S). Ändå väljer även hon att lägga sin tid på att angripa KD istället för att ta sig an vårdens verkliga problem. I en insändare i DD den 25 oktober ifrågasätter hon Kristdemokraternas budgetförslag där vi säger nej till regeringens avgiftsfria mammografi som infördes 2016. Detta trots att reformen inte ens är en socialdemokratisk idé utan ett resultat av Vänsterpartiets utpressning mot regeringen.

Mammografi är otroligt viktigt och medför att bröstcancer upptäcks och kan behandlas. De flesta förstår dock att allt som är viktigt inte kan vara gratis. Det offentliga åtagandet kan inte svälla i all oändlighet. Problemet med regeringens ”gratissatsningar” är att de når betydligt fler än de som av ekonomiska skäl avstår från mammografi (avgiften var cirka 100-150 kronor). Det blir även avgiftsfritt för den som har råd att betala.

Ingen ska förstås behöva avstå mammografi av ekonomiska skäl. Men det finns olika sätt att säkerställa att alla har råd. Vi kristdemokrater ser hellre att människor får mer pengar i plånboken än att allt blir gratis. Därför sänker vi skatten för alla och stärker ekonomin för de med de lägsta inkomsterna.

I Kristdemokraternas budgetalternativ ger vi dessutom fler miljarder än regeringen till sjukvård. Regionerna är fria att använda alla de pengar de får med vår budget på det sätt de önskar. Kostnadsfri mammografi eller anställa mer personal exempelvis.

Maria Strömkvist försöker nu skyla över att rekordmånga kvinnor får vänta olagligt länge på specialistvård eller operation. Det är genant att se hur Socialdemokraterna väljer att lägga sin tid på grundlösa anklagelser istället för att ta sig an vårdens verkliga problem.

Birgitta Sacrédeus, Regionråd

Johan Paulsen, ledamot i Hälso- sjukvårdsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips