Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Självklart behövs försvaret i Falun

Replik till Klas Persson som skrev "Bra att vi slipper regemente i Falun" i DD den 15 juli.

Vill man ligga på sofflocket och drömma Törnrosa-drömmar om en vapenfrivärld, kan det tyckas som en verklighetsflykt

Sorry, men även för vapenvägrare kan tanken inte vara så främmande att det finns hot som ska försvaras. Vill man ligga på sofflocket och drömma Törnrosa-drömmar om en vapenfrivärld, kan det tyckas som en verklighetsflykt enbart för att döva sitt eget samvete.

Försvaret behövs och ska rustas upp, allt annat är otänkbart. Idag är det klimatfrågan som är den största utmaningen för mänskligheten och därmed Sverige, tillika terrorism, cyberattacker, pandemier och angrepp mot handelsvägar och flygtrafik. Försvarsmaktens uppgift är att stärka och skydda kritiska samhällsfunktioner och bevara landets frihet och skydda vår rätt att själva välja hur vi ska leva.

Vem ska försvara landet om alla ska vägra den uppgiften? Att värna civilbefolkningen och förhindra intrång eller sabotage är en primär uppgift för försvarets verksamhet.

Till skillnad från dig så vill jag och mitt parti rusta upp för starkt försvar. Vi vill satsa mer på trygghet och säkerhet. Ett beväpnat angrepp kan inte uteslutas. Du ser hur det ser ut idag med skogsbränder och pandemins oanade konsekvenser. Vi behöver utbilda fler soldater och även jobba mer digitalt. Vi har för lite förbandsvolymer, brist i samövningar och materiellt, det är påtagligt. Det är viktigt att landet kan försvaras och försörjas i kris.

Därför vill vi se Falun som en av försvarets viktiga geografiska plaster i landet. Falun är också viktig som transportled i ett försörjningsperspektiv.

I Falun finns det befintlig infrastruktur och kompetens som gör en etablering lämplig i vår region. I Falun finns det försvarsvilja hos befolkningen och försörjningsmöjligheter.

Försvaret ska skydda människors liv och hälsa, vår demokrati och rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och de ekonomiska värden som är grund till varför vi behöver ett starkt försvar i landet och likaså i Falun.

Med ett regemente i Falun kan vi minska sårbarheten i vardagen, trots ett fåtal av vapenvägrare som inte förmår att förstå risker och utmaningar som tvingar oss till upprustning för medborgarnas bästa. Det vi upplever som problematiskt är att Hultqvist har glömt bort landsbygdens problem och därmed inte ser till helheten av försvarets primära uppgift. Sorry Hultqvist! Du måste tänka om för att kunna göra rätt! Att vara lyhörd är en styrka!

Katarina Gustavsson

Kristdemokraterna i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips