Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Tid för eftertanke, inte politisk pajkastning

Replik till Sebastian Karlberg (S) ssom skrev ”Ta tillbaka lagerhållning och distribution i egen regi!”, DD den 26 oktober.

De uteblivna varuleveranserna till sjukvården i Region Dalarna har med rätta väckt starka känslor. Leverantören Apotekstjänst levererar ju inte skruvar och muttrar utan artiklar som är nödvändiga för att kunna bedriva en patientsäker vård. Så länge det varken råder krig eller konflikt har medborgarna rätt att förvänta sig att detta fungerar.

Tack vare serviceförvaltningens arbetsvilja, lojalitet och uppfinningsrikedom har Region Dalarna dock trots allt klarat sig relativt lindrigt undan. Inställda operationer får mer ses som en extra säkerhetsåtgärd än att de överhuvudtaget inte gick att genomföra.

Från Socialdemokraterna och Vänstern i regionen hörs nu krav på att hantera sjukvårdsmaterialet i egen regi och den stående kritiken av att allt är marknadens fel. Det är vi inom Dalasamverkan som får bära skulden, trots att det faktiskt var Socialdemokraterna som drev igenom upphandlingen med Apotekstjänst. Detta nämns dock inte med en stavelse från oppositionen. Avtalet slöts första gången i juni 2018, över ett halvår innan Dalasamverkan kom till makten.

I själva verket finns det ju anledning att fråga sig varför Socialdemokraterna i Varuförsörjningsnämnden lade så stor tonvikt på priset och brydde sig så lite om kvalitetsaspekten den gången. Tydligen var Apotekstjänst 14 miljoner kronor billigare än tidigare leverantör, men det spelar ju ingen roll om inte företaget klarar av att leverera varorna.

Istället för att ägna sig åt politisk pajkastning vore det mer fruktsamt att försöka lära sig av gångna misstag och se till att skapa leveranssäkerhet framöver. En lärdom att ta med sig är att det var fel att låta Apotekstjänst gå från noll leveranser till fullt påslag dagen efter. Den nya leverantören borde ha slussats in successivt.

Att hantera varuförsörjningen i egen regi – som Socialdemokraterna föreslår- låter dock som ett illa genomtänkt förslag

Att hantera varuförsörjningen i egen regi – som Socialdemokraterna föreslår- låter dock som ett illa genomtänkt förslag, som mer bygger på ideologi än pragmatism. Själva systemet är det ju inget större fel på. Det är leverantören som har brustit. Att köra i egen regi skulle bli betydligt dyrare och leda till mindre pengar till själva kärnuppgiften, nämligen att bedriva en god sjukvård i Dalarna.

Under veckan som gick hävdes stabsläget. Om inte leveranserna har återgått till det normala inom någon månad finns det anledning att se över avtalet med Apotekstjänst.

Slutligen är det förvånansvärt att just Sebastian Karlberg (S), som ju är ersättare i Varuförsörjningsnämnden och som själv hade kunnat slå larm under sommarens risk- och konsekvensanalys av varuförsörjningen, kritiserar oss i Dalasamverkan. Att kasta sten i glashus lönar sig sällan.

Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande

Lisbeth Mörk Amnelius (DSP) Ledamot Varuförsörjningsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips