Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: "Tidigast i december fastställs pensionsrätterna"

Svar på insändaren som var införd i DD den 18 oktober.

Pensionsmyndigheten försöker att alltid ha den senaste informationen kring pensionsregler och tidpunkter när man kan ansöka och ta ut sin pension på vår webbplats pensionsmyndigheten.se. Så fort propositionen kom från regeringen i maj 2019 ändrades informationen och vi informerade om att tidigaste tidpunkten för att ansöka om pension troligen kom att ändras till 62 år och att de första som skulle få 62 år var just de som är födda 1959. När beslutet fattades av riksdagen den 16 oktober så uppdaterade vi pensionsmyndigheten.se.

Tidigast i december 2019 kan vi därför besluta om pension för utbetalning någon gång under 2020

Tidpunkten för beslut av pensionens beviljande styrs av uppgifter som enligt lag (Socialförsäkringsbalken 62 kap. 29-30 §§) ska ingå i beräkningen.

Ett exempel är uppgiften om senast intjänade pensionsrätter, fastställda året före pensionsuttaget. Pensionsrätterna fastställs inte förrän i december. Det gör att vi för januari 2020 inte kan fatta beslut före cirka den 15 december 2019.

Tidigast i december 2019 kan vi därför besluta om pension för utbetalning någon gång under 2020.

Vi har i uppdrag att informera om pension och i synnerhet när nya lagar påverkar pensionen. Jag beklagar om vi denna gång inte har lyckats nå ut med information kring kommande förändringar.

Ann-Sofie Kraft Nilsson, specialist, Pensionsmyndigheten

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips