Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Tomma tunnor skramlar mest

Svar till socialdemokraterna Ödlund och Jerdén, DD den 4 juli.

Coronakrisen har blottat de uppenbara bristerna i välfärden.

Ja, tomma tunnor skramlar mest brukar man säga. Medan statsministern tafsar på offentlighetsprincipen, med sitt mumlande när det gäller ansvar och ledning i skuggan av coronakrisen, så passar undersåtar i Falun på för att opponera sig hejvilt kring utkrävande av ansvar med anledning av coronahanteringen i Falun. De vädrar sina personliga åsikter och antyder på felaktigheter. Tro mig! Detta gör de utan att tänka efter. En inte alls ovanlig impuls som lokala företrädare för socialdemokraterna ägnar sig åt och till och med specialiserar sig på.

I Falun har vi haft kontinuerlig information och tillfredsställande hantering av krisen på alla plan utifrån förutsättningarna. Vi har tagit vårt fulla ansvar under alla dygnets timmar. Men problemet med pandemin har olika bottnar. Regeringens ansvar för vårt land Sverige har inte klarat av de organisatoriska utmaningarna som ni trodde att vi var bäst på.

Kommuner och regioner har inte haft vare sig resurser eller förutsättningar att klara av att göra det man skulle göra. Över landet har man påtalat om otillräckligt med skyddsutrustning, dålig krisberedskap, en testning som också gick trögt, och skillnaderna i att dödstal mellan S-ledda Sverige och andra länder skiljer sig.

Man kan också säga att pandemin har slagit hårt även mot personer med invandrarbakgrund.

"Det är en nationell skam att man inte kunnat skydda de äldre" säger professorn vid karolinska institutet, Martin Ingvar, i sin debattartikel i dagens nyheter. Det är en djup tragik, krisen är nationell.

Sammanfattningsvis kan jag tycka att man borde fundera om man har på fötterna ännu en gång - innan man vädrar sina åsikter i offentligheten och kritiserar hejvilt. Hade Jerdén och Ödlund menat allvar med sin kritik, så borde de rannsaka sig själva och vända kritiken till grannkommunen där dödstalet har varit skyhögt och utkräva ansvar där de själva regerar.

I Falun, som jag tidigare skrev, så gjorde ledning och personal sitt yttersta. Men det som blir intressant är att se vad coronakommissionen kommer att dra för slutsatser på hur regeringen har skött sina kort i denna kris.

Antalet avlidna är högt och svåra samhällsekonomiska konsekvenser fortsätter att förlama hela landet.

Katarina Gustavsson (KD)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips