Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Viktigt med avståndet till framförvarande bil

Svar till insändaren den 3 juli; "Inför fri fart på vägarna".

Att få en lastbil fem meter bakom bilen när man kör i 80 kilometer i timmen ska vi inte behöva uppleva om alla tar sitt ansvar som bilist, oavsett i vilket fordon vi framför. Avståndet till framförvarande bil är viktigt för en ökad uppmärksamhet.

En viktig tumregel är att man i bra väglag håller minst samma avstånd i meter, som hastigheten i kilometer i timmen. Tillämpar man detta bidrar man till en säkrare trafikmiljö. En stressad förare kan ha ett aggressivt körsätt som även påverkar övrig trafik negativt.

Vi tillsammans ska skapa en säker trafikmiljö. Vårt vägnät har inte samma standard i hela landet. Vägar med hög trafik har fått mötesseparerade vägar där hastigheten höjts.

Enligt trafikverket kommer en åtgärd på flera miljarder satsas de närmaste åren på mötesseparerade vägar. Hastigheten på vägarna har sedan 1907 funnits med undantag år 1930 då hastighetsbegränsningen avskaffades helt. Med dessa regler och med ökad bilism blev detta ohållbart. År 1930 dödades 493 personer i trafiken.

S-I P

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips