Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarreplik: Viktigt med ett tydligt barnperspektiv

I DD den 18 juni skriver Berit Fredricsson att "det är viktigt att vi inte ser barnomsorg och skolor enbart från ett barnperspektiv".

Detta ställningstagande tydliggör en politisk skiljelinje i skolstrukturfrågan som måste belysas. Vi moderater tror att Faluns medborgare förväntar sig att respektive parti tydliggör sin åsikt och att detta sedan utgör startpunkt för en seriös debatt som vi hoppas kommer att föregå eventuella beslut.

I juni fattade nämnden beslut om att vi behöver fördjupad information om barnens perspektiv (på yrkande från Vänsterpartiet), pedagogernas perspektiv samt fördjupade ekonomiska analyser, bland annat vad det innebär ekonomiskt att bevara nuvarande skolstruktur. Eftersom denna information kommer att hämtas från Falu kommun som helhet är det inte osannolikt att både vuxna och barn vill att vi skall prioritera de delar av kommunen där just dom bor och går i skolan.

Det är inte heller osannolikt att många av våra pedagoger föredrar skolor där tillgången till kollegialt lärande, kollegial stöttning och flexibilitet i lokaler är större. Mot denna bakgrund tydliggör nu Socialdemokraterna att de vill att vi skall bortse från ekonomi (det vill säga hushållning med våra tillgängliga resurser), vi skall inte lägga så stor vikt vid barnens perspektiv (Vänstern börjar nog bli vana vid att bli överkörda av S vid det här laget) och beroende på vad pedagogerna säger så kommer de nog landa i att deras åsikt inte heller är så viktig. Det enda som är viktigt är åsikter som bekräftar de ståndpunkter (S) målade in sig i vid omvalet våren 2019.

Vi moderater tycker tvärtom att långsiktigt hållbar kommunal ekonomi är helt avgörande, att en bra skolgång och pedagogisk kvalitet för alla Faluns barn är ett självklart mål, vi tror också att den långsiktiga kompetensförsörjningen av duktiga lärare är nödvändig för att åstadkomma en bra och likvärdig skola i hela Falu kommun. Vi månar om att både landsbygden och tätorten skall fortsätta utvecklas. Vi vet att landsbygden och tätorten lever i symbios. Landsbygdens fortsatta utveckling förutsätter att tätorten kan fortsätta konkurrera med städer i övriga Sverige om arbetstillfällen, investeringar och människor med olika kompetenser som vill välja Falu kommun som bostadsort.

Denna attraktionskraft skapas inte med automatik. Skolstrukturutredningen har på ett föredömligt sätt försökt balansera alla dessa utmaningar. Den gör ett seriöst försök att presentera en långsiktig lösning för hur hela Falu kommun skall kunna fortsätta utvecklas utan att förstöra det som gör Falun unikt. Därför är det lätt för oss moderater att ställa sig bakom de slutsatser som presenteras.

När det gäller skola har vi ett mycket tydligt barnperspektiv. Alla 12 500 barn i Falu kommun skall ges förutsättningar att få en bra start i livet.

Björn Ljungqvist

Ordförande Barn- och Utbildningsnämnden Falu kommun

Mats Dahlberg

kommunalråd och Ordförande i Landsbygdsrådet Falu kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips