Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: Dalasamverkan fortsätter arbetet för trygga förlossningar

Svar på Maja Gilbert (V) om förlossningsutredning i Dalarna, som var med i Dala-Demokraten 21 juli: Vi får inte försämra förlossningsvården

Att få barn är en livsomvälvande händelse. Vilken förälder minns inte det dramatiska ögonblicket när deras barn tog sitt första andetag? En positiv förlossningsupplevelse kan vara skillnaden mellan en lugn start med det nyfödda barnet eller ett förlossningstrauma. Trygghet och stöd under graviditeten och förlossningen borde vara en självklarhet för varje kvinna. Det gynnar hela familjen och samhället.

Mora BB stängdes 2009 utan något demokratiskt beslut av de folkvalda i dåvarande landstinget. Menar verkligen Vänsterns regionråd Maja Gilbert att tryggheten för familjerna var sämre då än nu?

Trygghet och stöd under graviditeten och förlossningen borde vara en självklarhet för varje kvinna. Det gynnar hela familjen och samhället.

Dalasamverkan vill ständigt öka tryggheten för alla familjer i hela Dalarna. Därför har vi nu har gett hälso- och sjukvårdsdirektören uppdraget att utreda hur förlossningsvården och mödrahälsovården före och efter förlossningen kan förbättras. Bland annat genom alternativa vårdformer och en mer sammanhållen vårdkedja. Vi vill även att man utreder möjligheten att ha fler barnmorskeledda förlossningskliniker. Fler kliniker innebär mer valfrihet och större trygghet.

För förstföderskor eller vid högriskförlossningar är det nästan alltid nödvändigt att föda på sjukhuset. För friska omföderskor och deras barn finns det däremot mycket som tyder på att det kan vara säkrare om förlossningen sker på en barnmorskeledd klinik. Ett exempel på hur det kan fungera i praktiken är Norge där förlossningen är indelad på flera nivåer och barnmorskorna ser – vid noggranna genomgångar – till att den födande kvinnan hamnar på rätt ställe utifrån patientsäkerheten.

I Dalasamverkans utredningsuppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören finns även frågan om att utreda på vilket sätt en sammanhållen vårdkedja kan införas i Dalarna. I dag möter gravida ofta olika personer i varje del av vårdkedjan. Vi vill i stället att de som önskar i högre grad ska få möta ett barnmorsketeam genom hela graviditeten, förlossning och eftervården. På så sätt ökar tryggheten, kunskapen och ansvaret för varje kvinna. Det blir även lättare att fånga upp de mammor som lider av fysiska eller psykiska problem efter förlossningen.

Vi vill i stället att de som önskar i högre grad ska få möta ett barnmorsketeam genom hela graviditeten, förlossning och eftervården.

Utredningen är ett viktigt steg för att ge ökad trygghet och valfrihet för födande kvinnor och deras familjer, inte minst för de som idag har långt till förlossningen i Falun. Varje födande kvinna ska kunna känna sig trygg med att det finns en barnmorska tillgänglig under hela förlossningen och att hon har en plats på förlossningen när det är dags att föda.

Birgitta Sacrédeus (KD) och Sofia Jarl (C) Regionråd för Dalasamverkan

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips