Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

insänt


AVESTA
Hållbar utveckling och global rättvisa är temat för en ny kurs på Sjöviks folkhögskola. Kursen har också fått en internationell förankring genom ett projekt med Spanien och Turkiet.

I slutet av november ägde ett möte rum i den spanska staden Jerez. Lärare från tre länder träffades för att inleda ett tvåårigt Grundtvig-projekt. Grundtvig är en del av EU-kommissionens program för livslångt lärande, inriktat på vuxenutbildning. Syftet med det nyss inledda projektet är att betona språkkunskapernas betydelse på arbetsmarknaden samt att ge elever chans att knyta internationella kontakter. Sverige representeras av Sjöviks Folkhögskola

Under första mötet gjordes gemensamma planer upp för hur arbetet ska fortlöpa. Ett likartat pedagogiskt arbete ska utföras på de tre skolorna, för att sedan jämföras och utvärderas. På Sjöviks Folkhögskola deltar en grupp elever från kursen Hållbar utveckling. För deras del innebär projektet på Sjövik bland annat att lära sig mer om lokalproducerad och KRAV-odlad mat och värdet av naturupplevelser. En viktig del är också att förmedla sina kunskaper till eleverna på de andra skolorna. Engelskan blir därför en naturlig del av undervisningen.

I första skedet sker utbyten lärare emellan, men blir projektet lyckat och goda kontakter knyts kan även elevutbyten bli aktuella i framtiden.
Catrin Grundfelt och Anna Månspers, insänt