Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNT

Lagom till julskyltningen släpps en ny bok om Horndal - Horndal som vi minns det.
Det är en grupp pensionärer som arbetat med boken under flera år. Som ett komplement till boken får bokköparen också en DVD med en film om Horndal av filmaren och fotografen Gunnar Sälgström, med speakertext av horndalssonen Lars Hjertner.

Filmen var ursprungligen en reklamfilm för olika näringsutövare i Horndal. Filmen är från tidigt 1940-tal och tar tittarna med på en tur runt en svunnet Horndal. Texten till filmen har skrivits av skådespelaren Lars Hjertner som haft Alf Magnusson till hjälpt till med alla fakta.

Ett par justeringar

Eftersom originalfilmen förvaras i Filmarkivet i Grängesberg och är digitaliserad, skedde inläsningen av speakertexten till filmen den gångna vecan. Då hade Lars Hjertner, som är aktuell i den kritikerrosade musikalen ”Sunset Boulevard” på Göteborgsoperan, hittat en lucka i sett repetitions- och spelschema. Han kom till Filmarkivet i Grängesberg för att läsa in speakertexten till filmen.

- Den rutinerade Lars satte texten redan i fösta tagningen och endast ett par justeringar behövdes. Gunnar Sälgströms film är unik i sitt slag och med Lars medryckande och informativa text lyfts filmen till högre höjder, säger Tommie Hildman som är filmarkivschef i Grängesberg..
Men även om Lars stämma var sig lik, var det en till synes åldrad man som läste in texten. Lars spelar nämigen den åldrade filmregissören Cecil De Mille,i företsällningen Sunset Boulevard och i stället för att maskera sig till skallig 70-åring rakade Lars helt sonika av sig håret.