Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt.SPF Falubygdens månadsmöte oktober 2010

En svensk arkitekt med världsrykte, skapare av två världsarv presenterades för en fulltalig mötespublik vid SPF Falubygdens månadsmöte i oktober.
Doktor Johan Asplund, pensionerad läkare i Falun, berättade om sin far Gunnar Asplund. Det blev en intressant föreläsning till bilder med humor och personliga inslag och som förmedlade kunskaper om svensk arkitektur på 1900-talet.
Gunnar Asplunds första skapelser var i nordisk klassicistisk tradition, han blev sedan en av pionjärerna för funktionalismen. Hans mest kända skapelse och världsarv är Stockholms Stadsbibliotek, nu aktuellt i diskussionen om ev. tillbyggnad. Han var den huvudsakliga skaparen av Skogskyrkogården i Stockholm, det andra världsarvet. Stockholmsutställningen 1930 hade honom som arkitekt och var ett genombrott för modernismen och den nya arkitekturen.
Han dog 55 år gammal år 1940. Johan var då fyra år gammal.
Hur var det att leva med minnet av en berömd fader? En episod från Johans skoltid belyste en sida av saken. ”Jasså är det din farsa som har ritat den där skokartongen med sillburk ovanpå!” Skolan låg inte långt från Stockholms Stadsbibliotek, ett av de berömda världsarven.
SPF-kören Falun under Margareta Åbergs ledning sjöng tre sånger, alla med lämplig anknytning till dagens tema arkitektur.

Gustaf Lagerby