Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNT

Borlängeprofilen Sven Janson, välkänd i hela rikets handlarkretsar, fick på lördagen ta mot Anna Enborgs-stipendiet som årligen delas ut av Borlänge Hembygdsförening. Sven fick stipendiet främst för fyra böcker men även för att ha "räddat" och rustat två kulturintressanta hus i centrum.

 Det var föreningens ordförande, Anders Bringborn, som delade ut stipendiet i Gammelgården och han pekade i motiveringen på Svens engagemang i Köpmannaföreningen och inte minst då som redaktör för en rad minnesskrifter. Historiken "Scouter i Tunabygden" väckte vid utgivningen ifjol stort riksintresse, Hans tre övriga stora böcker är "Kappaffärer i 80 år - med Anna Janson sedan 1922", "Borlänge som handelscentrum - från Sveatorget till Kupolen" och "Handelsmän i 100 år".
 Sven Janson övertog 1976 fastigheten Vattugatan 9, Wikmanska huset, som därmed räddades från rivning genom renovering av gathus, gårdshus och gård. Som primus motor i stadens Köpmannaförening övertog den 1990 ett av Borlänges äldsta hus på Sveagatan 3, vilket också räddade hela kvarteret från rivning och möjliggjorde omgivningens nygestaltande med Lilla parken.
 1992 invigdes Handelns Hus med Handelsboden på Sveagatan 3. I samverkan med Tunabygdens Hembygdsförening (Gammelgården) och Köpmannaföreningen skapades Handelsboden som en levande handelsmuseum med utställningslokal där 122 temautställningar visades åren 1992-2006.
I sitt tacktal refererade Sven Janson inte bra till Anna Enborg utan även till hennes make Gustaf, som var en av scoutpionjärerna i Borlänge. Sven är scout och har levt med den rörelsen i hela sitt liv. Nu är han uppskattad formgivare av rikstidnngen Gillescouten. Hans engagemang för det gamla Borlänge medför att allmänheten lämnar över lokalhistoriskt intressant materal till honom för vidare bearbetning.