Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt


Till hundraårsminnet av Jussi Björlings födelse har Stockholms gosskör bildat ”Nya Björlingarna”.

Årets jubilar Jussi Björling startade sin sångarbana mycket tidigt. Pappa David undervisade sina tre söner i sång och notkunskap - och det var ingen lek utan blodigt allvar.
Så kunde han också i december 1915 presentera gosstrion för allmänheten vid en konsert i Örebro, där familjen då bodde. Storebror Olle var då 6 år, Jussi 4 och minstingen Gösta bara 3!

Historia

De gjorde succé och följande år började David turnera med gossarna, först i Dalarna, där de i slutet av juli framträdde fem gånger i Domnarvet och Borlänge och därefter flera gånger i Falun.
Så småningom utvidgades turnerandet och kom att omfatta större delen av Sverige och 1919-21 också USA.
Under de drygt tio år som Björlingarna var verksamma framträdde de nästan ett tusen gånger.

Urval ur repertoar

Till hundraårsminnet av Jussis födelse har Stockholms gosskör bildat ”Nya Björlingarna”, som iklädda Leksandsdräkter (alldeles som de ursprungliga Björlingarna) sjunger urval ur den repertoar som Jussi och hans bröder framförde.
På söndag kväll kl 17.00 ger de konsert i Stora Tuna kyrka. Och det är inte bara de tre skönsjungande gossarna.
Ett tjugotal andra medlemmar ur gosskören medverkar också under ledning av Karin Skogberg Ankarmo, vid flygeln finns Erik Wadman, Jussis sonson Raymond Björling gestaltar David och vi får också höra gluntsång av två äldre medlemmar ur kören.
Programmet presenteras av Calle Friedner, välkänd från otaliga program i Musikradion genom åren. Vi får höra både andliga sånger, folkvisor och även sånger ur Jussis vuxenrepertoar.

Välmeriterade

Stockholms Gosskör bildades 1938 och genom åren har många blivande storsångare varit medlemmar där. Kören turnerar flitigt runt om i världen.
I slutet av oktober bär det av till Kina. Och man förekommer i TV-program. 2009 medverkade man i Allsång på Skansen inför en rekordpublik på 21 >000 personer.
Det är alltså en välmeriterad grupp sångare som hyllar Jussi Björling i Stora Tuna kyrka på söndag.


(INSÄNT)