Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Folkmusikmässa i Torsång blev välbesökt

Folkmusikmässan i Torsång: ”Mässa i Tuna-ton” med gamla fäbodpsalmer och bröllopsmarscher från Tuna och Torsång, lockade en ovanligt stor skara församlingsbor och andra besökare till Torsångs kyrka på söndagen.

Annons

De kanske mest långväga gästerna hade åkt ned från Vikarbyn ovanför Rättvik, så det säger en del om intresset för denna fina mässa. Det är kyrkomusiker Anna Anderssons verk, som nu framfördes med kör för första gången. Instrumentalister var Anna själv, på gitarr, piano och orgel samt Lotta Grane på flöjt och Anna-Karin Kylander på fiol. Körledaren för Torsångs kyrkokör, Helene Larsson, spelade även hon på orgeln, när hon inte dirigerade kören. Det hela började med att gudstjänstbesökarna fick vara med och öva sånger och psalmer redan från klockan 17.40 och många hade hörsammat kallelsen. Senare under mässan var det kyrkoherden Per Henriksson Lerström, som delade ut nattvarden med assistans av den kvinnliga kyrkvärden.

Den ovanligt långa, ringlande kön höll aldrig på att ta slut, men det gjorde plötsligt nattvardsbrödet. Men prästen och kyrkvärden var snabba i vändningarna. När prästen plötsligt började teckna i luften med händerna, försvann kyrkvärden som en blixt ut i sakristian och på nolltid blev det påfyllning av oblater.

Kyrkoherden tackade efter mässan och tog upp en stor applåd för de medverkande, vilket värmde gott i det regniga och blåsiga vädret, innan besökarna skulle bege sig hem igen. Alla som ville stanna kvar blev välkomnade på fika i kyrkan, där det blev tillfälle att umgås en stund vid kaffeborden. Ett förslag kom då upp att göra mässan till en tradition och att kanske turnera runt i kyrkorna här med detta program.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips