Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Löfsta bruk fick besök från Tuna och Säter

Annons

SPF Tuna-Säter har gjort ett besök på Lövstabruk där man bland mycket annat fick ta del av gamla tiders julfirande.

Lövstabruk (äldre stavning Leufsta bruk) är ett internationellt känt vallonbruk. Idag förvaltas herrgården och herrgårdsparken med flera byggnader av Staten fastighetsverk.

Vid ankomsten till Lövstabruk väntade trevliga och tidsenligt klädda damer serverade kaffe i Smedsbostaden och berättade också en del av smedsbostaden och dess tidigare invånare som bestod av smeden och hans familj.

Man fick se foton på familjen med deras elva barn som alltså samsades i ett rum och kök. Stämningen, sorlet, varmt och gemytligt, gott kaffe, trevlig atmosfär och juldekorerade väggar med gamla bonader och med gamla juldukar på borden gjorde att gruppen trivdes.

Vid herrgården möttes gruppen av de trevliga och duktiga guiderna Josephina och Ulrika, för dagen tidsenligt klädda. De berättade om hur julen firades på bruket och man backade tillbaka till år 1910 när baron de Geer dagen före julafton kom hem till bruket.

Han kom i häst och släde och på avstånd hördes hästarnas bjällror och alla visste att nu var julen i antågande. I smedsbostäderna förbereddes också julen och det stora julbadet för smeden skulle ske. Varmt vatten hade smedens fru ordnat och ”gubben” skulle inför julen, även han, rengöras. Eftersom rotborsten, tillsammans med såpan, ingick i rengöring så var det säkert en del smedsfruar som kanske tog tillfället i akt och skrubbade sin smed extra noga.

Guiderna berättade också om Staffan stalledräng (Sankt Stefan) som blev stenad till döds och om Staffansskedet där man kappred till gårdar på Staffansdagen och med sång och spektakel våldgästade gårdar för att få mat och brännvin. Därefter sjöng Josephina en Staffansvisa som har sjungits vid sådana  tillfällen.

I herrgårdens kök kunde man se många av de föremål som tillhörde göromålen för att ordna allt inför julfirandet. I den fina matsalen var bordet dukat och i hörnet stod den höga fina granen klädd med kulor i rött och silver.

Rött och silver var färgerna i familjen de Geers vapensköld. Rundvandringen fortsatte genom alla vackra rum i herrgården och rundvandringen avslutades med att Josephina åter sjöng en sång.

Som avslutning på besöket gjordes ett besök i Hantverkets hus.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips