Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: PRO Säter möter hösten

Sommar igen den sista augusti? Nja, höstsvalka fanns i luften men det hindrade inte 54 pensionärer från att ge sig ut på tisdagspromenad nummer 15. Allan Moel, 90 år i höst, var först att vara med körande permobil, som utan problem klarade tipsvägens backar. Efter bästa förmåga valde deltagarna mellan 1,X,2 som svar på frågorna, sammansatta av Kaj Hjalmarsson med bistånd av Berit Bäckman och Matz Bengtsson, och rörande många och olika områden.

Några av dem gällde "Säterkvinnor" och de gav nog viss fördel till de som har sitt ursprung i Säter. Hela 14 stycken (rekord!) lyckades få 10 rätt! Skraplotter vanns av: Ingegerd Eklöf, Laila Matz, Pia Gromer, Curt Söderberg, Torbjörn Orr, Anna Karin Bälter, Bengt Södergren.

Vid målet kompletterades tipsfrågorna av en gissningsuppgift. Där låg "Handbok i hälsovård" med vackra pärmar skyddad av plast. I boken hade Matts Olsson slagit upp ett avsnitt, som med gammalstavning behandlar vad som kan göras för att förebygga och avhjälpa skallighet(!). Uppgiften var att gissa vilket år boken var skriven/tryckt. Rätt år var 1888. Birgitta Hildingsson och Laila Ahnlen gissade 1890 och vann varsin chockladask.

Promenad 16 genomfördes den 7 september och då var det halvmulen himmel och kall och kännbar blåst, ett tecken på att sensommaren går mot sitt slut. Till en början såg det ut som att många trogna deltagare skrämts av höstintrycket.

Solen värmde dock genom molnen, så till slut blev det 62 deltagare som hämtade tipslappar och gav sig ut på jakt efter 10 rätta svar på Kajs, Matz och Berits frågor. Det visade sig att trion den här gången funnit en mix, som var svårare än vanligt. För första gången hade ingen 10 rätt, fyra nådde 9.

De knepigaste frågorna visade sig vara: 4) I vilken sjö finns Mörkön ? Rätt var 1 Dalkarlen, 5) Kai Gullmars namn? Rätt var X Gurli Bergstöm, 6) Tidigare namn för Brage? Rätt var 1 IK Blixt.

För första gången deltog en person i rullstol. Det gick bra, även om Roger Jönsson i stolen och Ann-Christin Björk, som agerade "motor", var tacksamma för hjälpen i backarna. Det går alltså bra, men stolen ska ha bra bromsar, den som skjuter den ska vara stark och det är bra med hjälpsamma medvandrare.

De här gratuleras till tur i utlottningen av PRO-lotter: Viveka Jernberg, Lennart Jansson, Gunn-Britt Söderberg, Maigret Olsson, Dan Eriksson, Gun Öhman, Kjell-Åke Bälter, Bengt Södergren. Gissningen gällde hur många golfbollar det fanns i hinken. Rätt antal var 133. Många var i närheten och Bengt Swenson hade turen med sig och gissade rätt!

Nu planerades det för promenaden den 14 september. Det tidigare datumet 21 september är den flyttad till 22 september och samordnad med PRO Nationella friluftsdag. Sedan återstår endast promenaden den 28 september. Om den på något sätt blir firad kommer att visa sig. Alla är välkomna! Studiecirklar återstartar enligt sina ledares meddelanden. De, som inte är med i någon cirkel, men är intresserade av att bli det, är välkomna att höra av sig till expeditionen onsdagar 10-12.

Ledaren för Sång- och musikcirkeln vill gärna ha flera medlemmar. Cirkeln sjunger främst svenska visor och schlagers. Ingegerd berättar för den som ringer 073-0693750. Föreningens medlemmar samlas till årsmöte 30 september och därefter planeras verksamheten under resten av hösten och 2022. Vad som kommer att bli möjligt är beroende av om Socialstyrelsen får medel att förmedla till stöd för verksamheter för gemenskap och av regler för coronahantering. Alla pensionärer och andra, som vill delta, är välkomna till föreningens öppna arrangemang.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips