Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Stor debattlust när Falu Arbetarekommun hade årsmöte

Måndagen den 29 mars genomförde Falu Arbetarekommun sitt 121:a årsmöte. Det genomfördes digitalt och 75 medlemmar närvarade och debattlusten var stor.

Årsmötet gästades av Sebastian Karlberg, oppositionsråd vid Region Dalarna. Sebastian berättade om de privatiseringsplaner Dalasamverkan har av såväl ambulanssjukvården som av barn och ungdomspsykiatrin. Mötesdeltagarna fick även information om att de statsbidrag som regeringen tilldelat Region Dalarna för att klara påfrestningarna under coronapandemin inte används till det som varit avsikten. Statsbidragen har i stället använts för att förbättra det ekonomiska resultatet. Sebastians information väckte stort engagemang hos alla närvarande.

Årsmötet antog även ett uttalande gällande äldreomsorgen i Falu kommun:

"Ett tydligt mål för Falualliansen under mandatperioden är att öka andelen privat drivna äldreomsorgsboenden i kommunen. Vi socialdemokrater vill se en annan utveckling. Falualliansen anser att privata entreprenörer kan driva äldreomsorgsboenden mer kostnadseffektivt än kommunen. Vi socialdemokrater har tydligt pekat på att beräknade besparingar genom privatisering av äldreboenden försämrar arbetsvillkoren för de anställda.

De privata utförarna – vårdföretagen – erbjuder färre heltidsanställningar, flera timanställningar och borttagna arbetstidsförkortningar med mera. I den kommunala äldreomsorgen har 80 procent av de anställda en heltidsanställning medan endast mellan 18 – 31 procent har en heltidsanställning hos privata utförare. Otrygga anställningar leder till ökad personalomsättning. Våra äldre som bor i äldreboenden behöver ökad kontinuitet av personal, inte mindre.

Upphandling efter upphandling i Falu kommun har avslutats utan att någon lämnat ett anbud! Falualliansen behöver inse att deras privatiseringsiver blivit ett stort fiasko. Socialdemokraterna vill omgående se ett stopp av privatiseringsplanerna i Falu kommun!"

Uttalande antaget vid Socialdemokraterna i Faluns årsmöte 29 mars 2021.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips