Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insänt: Ta med er barnen ut i skogen

Söndagen den 17 maj träffades Natursnokarna i Falun. Det var barn med sina vuxna och ledare. Träffen handlade naturligtvis om olika arter av djur och växter i naturen, eftersom den 22 maj är den Biologiska Mångfaldens Dag.

Vi vill väl alla att det ska finnas många olika växter, insekter, fåglar och däggdjur i vår natur. Då måste vi också att ta hand om naturen på bästa sätt och inte rubba de redan befintliga ekosystemen genom att kalhugga skog, spruta gift i trädgården, hugga ner sälgar som är livsviktiga för humlorna med mera. Det gäller också att bli vän med naturen och det som finns där. Sina vänner kan man namnen på, inte bara på svenska som skata, utan kanske också det vetenskapliga Pica pica. Genast kommer vännerna närmre och man blir mer bekant. Det är inte lika lätt att till exempel riva ner skatans bo eller bryta av grenen på trädet. Den första sippan man ser eller bofinken man hör på våren blir genast mer välkommen!

Det är bra att börja vänja sig vid naturen tidigt och desto mer hinner man ju lära sig. Tro inte att barnen är för små för att lära sig.

Vistelse och lek i naturen bidrar dessutom till att det blir lättare att lära sig, inte bara naturföremål, utan också att läsa och skriva. Allt enligt dagens forskning.

Ta med er barnen ut i skogen! Titta er omkring, lyssna till fåglarna, lägg er ner och undersök mossan! Ta sen reda på vad ni ser och hör så att det får ett namn. Det kryllar av liv överallt än så länge. Men mycket är hotat så skynda på!

Och var rädd om den biologiska mångfalden!

Natursnoksledarna

Eva Allhed

Eva Bååth-Holmqvist

Eva Wåhlstedt

Vanja Larsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips